Zemřel fotbalový brankář Srníček (†47). Smrti vzdoroval 9 dní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zemřel fotbalový brankář Srníček (†47). Smrti vzdoroval 9 dní!

Pavel Srníček (†47) se synem Maximem.
Pavel Srníček (†47) se synem Maximem. (Foto: Facebook, ara)

Klávesnice se vzpírá sdělit tu zprávu. Kdyby bylo na ní, měli byste před sebou prázdnou stránku jako poselství nepopsatelného smutku. Zemřel Pavel Srníček (†47).

Mysl se zdráhá uvěřit, že si fotbalový bůh vzal k sobě vicemistra Evropy z roku 1996, brankářskou ikonu anglického Newcastlu a kouče gólmanů Sparty tak brzy. Za všech okolností upřímného chlapa vážícího 95 kilogramů při výšce 190 centimetrů. V neděli 20. prosince při rekreačním běhu v Bohumín selhalo srdce v tomto krutém světě až neskutečně šlechetného muže. Měl v něm místo pro všechny. Od té doby byl v umělém spánku s poškozením mozku, který dvacet minut po tragické události nedostával okysličenou krev. Včera po poledni ho specialisté odpojili od přístrojů. „Navzdory nejlepší lékařské péči vyšetření ukázala, že mozek je nenávratně poškozen. Proto bylo rozhodnuto o vypnutí přístrojů držících ho při životě,“ sdělil Srníčkův britský manažer Steve Wraith. Mluvčí ostravské nemocnice Tomáš Oborný pak zvěst vyvolávající moře bolesti potvrdil. Čest tvé památce »Srňo«.


MUDr. Karel Dlask: Souhlas rodiny k odpojení není potřeba
Regule pro odpojování pacienta od plicní ventilace jsou v Česku rezolutně daná. Vše se odvíjí od případu mozkové smrti. „V takovém případě je pacient mrtvý a lékař je povinen ho odpojit, protože není možné ventilovat mrtvého,“ vysvětluje soudní znalec v oblasti anestezie a resuscitace MUDr. Karel Dlask. Lékař podle něj provede u pacienta angiografii, tedy vstříkne kontrastní látku do žíly. „Pokud kontrastní látka nedoputuje do mozku, je jasné, že tam neproudí krev a nastala mozková smrt. Okamžik vstřiku se pak bere jako doba smrti. I když prakticky byl ten člověk pochopitelně mrtvý už před tím,“ říká Karel Dlask. Mozkovou smrt pak lze potvrdit i dalšími testy. „O odpojení rodinu informujeme, ale její souhlas lékař nepotřebuje. Postup vyplývá ze zákona,“ ozřejmuje. Odpojit od přístrojů člověka, u něhož k mozkové smrti nedošlo, není v České republice možné.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.