Aha! radí: Jak rozeznat šumivá vína | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Aha! radí: Jak rozeznat šumivá vína

Máte rádi šampaňské, ale nevyznáte se v něm? Aha! vám poradí.
Máte rádi šampaňské, ale nevyznáte se v něm? Aha! vám poradí. (Foto: Profimedia.cz)

Sekt, šampaňské, prosecco, crémant nebo cava. Bloudíte při výběru »šampusu« pro silvestrovskou noc mezi regály supermarketu a cítíte se ztraceni? Nemusíte! Aha! vám poskytne šumivý rychlokurs. Vyznat se ve spleti bublinek totiž není zas až tak těžké. Odborně mají jednotný název – jakostní šumivá vína.

Jak se vyrábí
Existují jen dva způsoby výroby šumivých vín.
1*Charmatova metoda (v roce 1907 ji vynalezl Francouz Eugéne Charmat). Víno při ní podruhé kvasí ve větších nerezových nádobách. Tak se získávají lehčí a svěžejší typy šumivých vín.
2*Metoda tzv. šampaňská neboli klasická. V tomto případě kvasí víno přímo v lahvích a každý produkt je tak jedinečný. V Česku se takhle vyrábí např. Bohemia Sekt Prestige nebo Chateau Radyně.

Střední Evropa miluje sekt
Sekt je náš středoevropský název pro šumivé víno. Základ většinou tvoří cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vína. Najdou se ale i výjimky.

Pro šampaňské platí přísná pravidla
Označením šampaňské se mohou pyšnit jen šumivá vína pocházející z francouzské oblasti Champagne. K jejich výrobě smí být použité pouze směsi odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier.


Crémant je z Francie
Z Francie pochází také crémant. Na rozdíl od šampaňského se tak ale může nazývat jakékoli francouzské šumivé víno kvašené v lahvi.

Italové volí prosecco
Lehkost je hlavním znakem oblíbeného italského prosecca. Pro jeho výrobu se používá odrůda Glera.

Když Španělsko, tak cava
Cava je jakostní šumivé víno z vášnivého Španělska. Seženete jak bílé, tak růžové.

Po suchém nebolí hlava
Máte rádi sladké nebo si hlídáte linii? V tom případě si musíte pohlídat, jestli je na láhvi označení »Brut«, »Doux«, nebo »Demi sec«. Nejsladší je doux, méně sladký je demi sec a nejsušší je brut nebo extra brut. „Suché sekty doporučuji pro ty, kteří si hlídají váhu, navíc po nich nebolí hava,“ vysvětluje sommelier společnosti Bohemia Sekt David Král.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.