Mateřídouška vychází už 70 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Mateřídouška vychází už 70 let!

Fotografie
Fotografie (internal)

Pořádně se proměnila, ale pořád je to ona. Mateřídoušku, časopis pro nejmenší školáky znali a četli už naši prarodiče. Dnes je to 70 let, kdy vyšlo první číslo. A i po těch letech je stále populární!

Časopisů, které si mohou číst žáci prvního stupně základních škol, dnes vychází v České republice celá řada, jasnou stálicí mezi nimi je ale Mateřídouška. První číslo vyšlo 19. prosince 1945 a obálku zdobilo logo vytvořené Josefem Ladou. U zrodu stál básník František Hrubín. Dnes má Mateřídouška náklad 30 tisíc kusů. Hlavně vypadá úplně jinak. Šéfredaktor Hrubín (do roku 1948) by se asi dost podivil, že dnes v něm děti najdou témata o počítačích, geocachingu nebo články o filmech.

Vznikla díky dětem Josefa Lady
Velkou měrou se na úspěchu časopisu podílel i Josef Lada. K založení časopisu Hrubína inspirovaly i jeho děti, tehdy pětiletá Jitka a čerstvě narozený Vít. Malíř a spisovatel, dobře známý dětským čtenářům díky svému kocouru Mikešovi, ilustroval téměř celé první číslo.

Jak vznikl název?
Podle jedné verze mu inspiraci přinesla titulní báseň z Kytice Karla Jaromíra Erbena, v níž květina připomíná dětem jejich matku. Podle jiné legendy Hrubínovi prý u holiče přinesla na mysl drobnolistý kvítek voňavka. A básník rovnou pospíchal za Josefem Ladou, aby mu namaloval název.

Děti se těšily na Ferdu Mravence
Kromě Ladových obrázků se v Mateřídoušce objevil i Ferda Mravenec od Ondřeje Sekory. Ten se zabydlel na sedm let na zadní straně časopisu. Šlo o první z dlouhé řady komiksů.


Předlohy pro Večerníček
Na stránkách vycházela i další příběhy. Třeba kuře Napipi, Rumcajs, Obrázková kronika českých dějin od dvojice Kalousek a Adla nebo kocour Vavřinec. Všechny dnes už známé příběhy až teprve pak putovaly do knižních vydání nebo se staly předlohou televizních Večerníčků.

Kdo všechno ji maloval a psal?
Kromě Hrubína a Lady pro časopis kreslili nebo psali Jiří Trnka, Kamil Lhoták, Adolf Born, Miloš Nesvadba, Václav Čtvrtek, Jiří Žáček nebo Radek Pilař. Z mladší generace pak i Pavel Šrut nebo Jiří Dědeček.

Porevoluční konkurence
Po listopadu 1989 se časopis musel potýkat s novou konkurencí. Mateřídouška se musela přizpůsobit. Na obálce s Ladovým logem se tak v uplynulých letech objevili třeba Harry Potter, náctiletí upíři či animovaní Mimoni.

Navázala na tradici
Mateřídouška navázala na tradici časopisů pro děti, jejíž počátky se datují až do 19. století. Za první republiky děti nejčastěji sáhly po Malém čtenáři, který vycházel v letech 1882 až 1941 a podobně jako do Matřídoušky do něj psali významní autoři – Eliška Krásnohorská, Adolf Heyduk, Karel Václav Rais nebo Josef Václav Sládek. Pro ty starší pak byl určen například Mladý hlasatel (1935 až 1941), ve kterém vycházely příběhy Foglarových Rychlých šípů.

 

2532770:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.