Katuška (4 měs.) se narodila s nevyvinutými orgány. Pomohli jí čeští lékaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Katuška (4 měs.) se narodila s nevyvinutými orgány. Pomohli jí čeští lékaři!

Malá Káťa včera odcestovala s rodiči na Ukrajinu.
Malá Káťa včera odcestovala s rodiči na Ukrajinu. (Foto pro Aha! – Petr Podroužek)

Narodila se s nevyvinutým jícnem a konečníkem. Krmit čtyřměsíční Katušku tak museli sondou do žaludku a na bříšku má ze střeva udělaný vývod. Před smrtí děvčátko z Ukrajiny zachránili čeští doktoři!

Doma jí lékaři pomoct neuměli, zavedli jí jen sondu a udělali vývod. Katuščina rodina hledala pomoc v Budapešti a Německu. Nakonec ji našla v Brně. „O zdejších odbornících jsme se dozvěděli od ženy, jejímuž dítěti tady operovali úspěšně mozek,“ říká Michal, otec holčičky. Úspěšnou operaci Káťa podstoupila před třemi týdny, včera se vydala na 700 km dlouhou cestu domů. „Divím se, že ve stavu, ve kterém ji přivezli, přežila. Měla ústa plná slin a pro nás šlo o relativně již staré dítě. V tomto případě platí, že čím dříve, tím lépe. Jenže rodina čekala přes měsíc na udělení víz,“ tvrdí operatér Jiří Tůma z Kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice Brno.


Jak operovali?
Podstatou zákroku byla náhrada nevyvinutého jícnu částí žaludku. Ten lékaři Katušce vytáhli z bříška přes hrudník až ke krku a tam napojili na část jícnu, který se vyvinul. Tím se vytvořila kontinuita s dalším zažívacím traktem a dítě už může stravu přijímat i ústy. V Brně ji čeká ještě operace nevyvinutého konečníku.

Operace v Česku za 350 000 Kč
Případ Katušky ukázal, jak propastné jsou rozdíly v ohodnocení českých a německých lékařů. „Zatímco v Německu požadovali tři miliony korun, tady rodiče zaplatili 350 tisíc korun. Můj tříhodinový zákrok stál jen deset tisíc. Tady je vidět, jaký rozdíl je v platech, protože materiál a další pomůcky používáme s německými kolegy stejné,“ podivuje se primář Jiří Tůma.

Přečtěte si
lepabrena
17. 12. 2015 • 15:29

No přece my to zaplatíme, z našich daní! A zdravotnictví zde v Praze je na úděsné úrovni- známého porazilo auto, když couvalo na chodníku před vchodem do samoobsluhy, polovinou těla byl pod vozidlem a po nárazu neschopen pohybu. Na sanitku čekal půl hodiny, v Thomayerově nemocnici ho ošetřoval ukrajinský lékař tím, že si na jeho končetiny lehl a chtěl vše, včetně zlomených žeber vyšetřovat pohmatem aby údajně ušetřil pojišťovně peníze a známému řekl, že pokud se mu to nelíbí, má si vzít taxi a odjet do jiné nemocnice. Až poté, co zasáhla známého manželka, mu ukrajinský doktor napsal rentgen - i když ne všech končetin, které utrpěly úraz. Známého vůbec nenaočkoval proti tetanu- jak se dělalo vždy po úrazech - a s nohami v ortézách a o berlích ho po "ošetření" propustil do domácího ošetření s tím, že postel v nemocnici je jen pro pacienty v bezprostředním ohrožení života. Nechtěl mu dát ani sanitku na cestu domů. Známý měl po úraze navíc zakrvácený a od hlíny a deště promočený oděv, takže by ho ani žádný taxikář do taxi nevzal. Dle Ukrajince měl v tomto stavu, ze zlomenými žebry, v mokrém a zakrváceném oděvu cestovat domů nočními linkami autobusem se 3 přestupy-o berlích, s polámanýma nohama. Kdyby opět nezasáhla známého manželka a nevyžádala si vedoucího ošetřujícího lékaře, asi by zahynul po "ošetření" v areálu Thomayerovy nemocnice. Přitom si celý život platí řádně a včas zdravotní pojištění! Dle mého názoru by pojišťovna nejvíce ušetřila, pokud by tohoto "lékaře" okamžitě vyhodila!

-bello-
17. 12. 2015 • 11:04

Chci vědět. kdo to zaplatí, protože ukáčka na to nemají .Zdravotnictví tam je na děsný úrovni , platy taky a navíc je to tam tak zkorumpovaný, že jen na úplatku pro doktory by zaplatili víc.Vím to! V Česku jim to v podstatě udělali zadarmo.Nejvíc dluží dle statistik VZP Rusové, Ukrajinci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.