Medicínský šok! Narodil se Kyklop! Jediné oko měl místo nosu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Medicínský šok! Narodil se Kyklop! Jediné oko měl místo nosu!

Egyptské dítě, jež žilo jen pár hodin.
Egyptské dítě, jež žilo jen pár hodin. (Foto Profimedia.cz, Twitter)

Jako Kyklop z řecké mytologie! V Egyptě se narodilo strašidelně postižené dítě, které má jen jedno oko v oblasti, kde mívají ostatní lidé nos. Spekuluje se, že vada mohla vzniknout radioaktivním ozářením.

Chlapeček sa narodil už v říjnu v soukromé nemocnici v severovýchodním městečku El Senbellawein a žil jen pár hodin. Se zveřejněním jeho fotografie souhlasili ve vědeckém zájmu rodiče, kteří jsou dodnes v péči psychologů. Doktor Ahmad Badruddin, který dohlížel na stav dítěte v nemocnici, uvedl, že toto znetvoření, zvané kyklopie, se častěji vyskytuje u zvířat. „Oční jamky dítěte se v děloze nevyvinuly správně, což vedlo k této abnormalitě ,“ dodal. Dítěti ale scházel i konečník a mělo řadu dalších tělesných defektů.


Radioaktivita, či léky?
Za posledních deset let bylo zaznamenáno jen v hrstce případů a všechny děti, které se takto narodily, zemřely do několika dnů od příchodu na svět. Trpívají totiž nevyléčitelnými srdečními problémy, většinou ale takové děti umírají ještě v děloze. Vzácná vrozená vada bývá podle lékařů důsledkem radioaktivního ozáření nebo užívání kombináce různých nevhodných léků během těhotenství. 

Socha Polyféma z mramoru (dvě století před Kristem). Kyklopové byli podle řecké mytologie obři s jedním okem uprostřed čela. Podle básníka Homéra tvořili národ, který žil v zemi Hyperia, bydleli v jeskyních, proto také byli nevzdělaní a suroví. Nejznámější z Kyklopů byl Polyfémos, syn boha Poseidóna, který se utkal se Odysseem. Tomu se podařilo Polyféma oslepit.

Autor:  so

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.