Úkol pro šimpanzí slečnu Mariu v plzeňské zoo: Zplodit mládě s Baskem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Úkol pro šimpanzí slečnu Mariu v plzeňské zoo: Zplodit mládě s Baskem!

Šimpanzice Maria novou rodinu vidí zatím jen přes sklo. Maria se narodila v zoo v Barceloně, je to čistokrevná šimpanzice, a proto pro ni koordinátor evropského chovu vybral k rozmnožení plzeňského opičáka Baska (na smímku pod článkem vpravo).
Šimpanzice Maria novou rodinu vidí zatím jen přes sklo. Maria se narodila v zoo v Barceloně, je to čistokrevná šimpanzice, a proto pro ni koordinátor evropského chovu vybral k rozmnožení plzeňského opičáka Baska (na smímku pod článkem vpravo).  ( Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Novou šimpanzí slečnou se pyšní plzeňská zoo. Maria (28) sem přijela ze španělského ostrova Teneriffe s jasným úkolem. Zplodit potomka s místním samcem Baskem (22).

Samice Maria je po třinácti letech prvním šimpanzem, který rozšířil řady zdejší smečky. Ta je teď čtyřčlenná. Kromě Marii jsou to samice Zizwa (28), Zedoenja (21) a Bask. „Maria je teď sama ve vnitřním výběhu za sklem. Musí se nejdřív rozkoukat a seznámit s ostatními. Když budou oboustranné reakce kladné, teprve je k sobě pustíme,“ říká Martin Vobruba z plzeňské zoo. Vzájemné oťukávání bude trvat asi dva týdny. „Až se skupina spojí, samice si budou muset nejdříve ujasnit hierarchii ve smečce, která s nich bude mít jaké postavení. Už jsme zažili třeba to, že starší opice přijaly tu mladší do smečky hned a braly jí jako své dítě,“ objasňuje Vobruba. Teprve pak se k nim připojí opičák Bask.

Nazdár, jsem šimpanz Bask (vpravo). Jeho stávající partnerka Zedoenja ale novou příchozí moc nadšená není.

Autor:  zb

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.