Jak se za 65 let změnil jídelníček Čechů? Jíme více těstovin a vepřového! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak se za 65 let změnil jídelníček Čechů? Jíme více těstovin a vepřového!

Nabídka potravin je dnes tak široká, že ne všechny výrobky najdou do konce záruční lhůty svého konzumenta. Ještě v 50. letech se lidé stravovali mnohem skromněji.
Nabídka potravin je dnes tak široká, že ne všechny výrobky najdou do konce záruční lhůty svého konzumenta. Ještě v 50. letech se lidé stravovali mnohem skromněji. (Foto ara)

Průměrný český člověk sní více potravin než v roce 1950. Ačkoli spotřeba hovězího masa, chleba či brambor klesla, obecně sníme a vypijeme mnohem více. Obzvlášť co se týká cukru, alkoholu, těstovin a masa.

Výraznou měrou k našemu »obžerství« přispělo jak otevření hranic po roce 1989, tak lepší finanční situace mnoha rodin. Místo zdravých potravin, jako je zelenina, jsme se začali cpát hlavně vepřovým masem, těstovinami, rostlinnými tuky, kávou a alkoholem. Tyto hříchy se pak snažíme smazat konzumací drůbežího masa, tropického ovoce a trochou zeleniny. Náš jídelníček se za období od roku 1950 skládal nejvíce z mléka a mléčných výrobků, kterých jsme snědli 219 kilogramů ročně. Za nimi následují s 94,7 kilogramy brambory, jejich spotřeba nyní ale rapidně klesá. „Dříve člověk nakoupil několik pytlů brambor a uskladnil je,“ vysvětlil propad Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Masa a ryb jsme za 65 let snědli  v průměru 81,7 kilogramu ročně, zeleniny 75 kilogramů, ovoce 61,5 a jen samotného cukru 37,8 kilogramu ročně.

Ještě v 50. letech se lidé stravovali mnohem skromněji než dnes.

Přečtěte si
jakeline
22. 4. 2016 • 06:11

Ted jsou ceny ovoce a zeleniny vyšroubovane tak že málokterý průměrný čech na to má takže musí jíst to co je pro něj cenově dostupné o zdravé vyživě to rozhodně není !

-bello-
8. 12. 2015 • 11:31

hejhej vepřové kůže se uskladňují, aby bylo do čeho balit, až sem vlítne ta migrační tsunami

-bello-
8. 12. 2015 • 11:29

lepo za minulého režimu byly československé hygienické potravinářské normy strašně přísné a přežívaly i po 1989, jenže postupně jsme je museli upravovat kvůli obchodu se Západem a po vstupu do EU už máme problém např. odmítnout německé sajrajty 2. kat. a i ty polské, které nestíhají hygienici ani kontrolovat.Naše normy jsou pro Západ nepřijatelné,, tak se musely snížit.A tak se začalo jednat v EU o tom, že se nebude označovat země původu ( ne výroby, ale původu) a u některých ani doba expirace. Všechno to co co nemá CZ kód, kromě pár výjimek hážu zpět do regálů. Pořád si myslím, že CZ je na tom o něco líp.

zadnice
8. 12. 2015 • 10:51

Je to o kvalitě, ale hlavně o kupní síle.

hejhej
8. 12. 2015 • 10:26

lepo: A k tomu veřovému masu: je dobré na mnoho způsobů. Nebo nám ho chtějí omezit k vůli muslimským vetřelcům, kteří se v Evropě hodlají roztahovat a vnucovat nám jejich přihlouplé, středověké zvyky ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.