Foukané vánoční ozdoby mají svou tradici ve Vsetíně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Foukané vánoční ozdoby mají svou tradici ve Vsetíně!

Malé družstvo v Beskydech dodává ozdoby do celé Evropy.
Malé družstvo v Beskydech dodává ozdoby do celé Evropy. (Foto: ČTK)

O skleněné vánoční ozdoby, baňky, figurky, ptáčky, je pořád zájem; v Čechách i po celé Evropě. Vsetínské výrobní družstvo Irisa hlásí hrdě: Pro letošek beznadějně vyprodáno, zakázky přijímáme až v lednu. Češi, Němci, Rakušané letos vykoupili 1,5 milionu ozdobiček!

Zakázky v malé fabrice, kde se sklo fouká, maluje, zdobí a kompletuje právě 60 let, odmítají. Češi tu nakoupili letos za 4 miliony korun, na export se vyvezlo za 8 milionů. „Letos vzrostla poptávka na rakouských a německých trzích. Zatímco Češi chtějí klasiku stejně jako Rakušané, Němci sázejí víc na eleganci a noblesu,“ říká Jitka Martináková, vedoucí obchodu v Irise. Ozdoby vyrábí i přes zvýšenou produkci stejně jako loni 75 lidí, 60 % z nich má zdravotní omezení. „Když je velká zakázka, musíme zde prostě zůstat déle,“ uvádí Martináková.

Družstvo by podle jejích slov dokázalo zaměstnat více lidí, chybí mu však kvalifikované pracovní síly, nejvíce ve foukárně a malírně. Mladí nemají o práci zájem, staří odcházejí, navíc v Irise si musejí síly sami zaškolit. Skleněné vánoční ozdoby poptávají také různé firmy, které si je nechávají vyrobit na míru. Irisa je vyrábí pro obchody, hotely i radnice. A co nejvíc frčí? Kromě koulí také figurky, do obliby se vrací tvary jako hříbečci, stromečky, sněhuláčci. Irisa nabízí asi 15 000 vzorů, každý rok vzniká několik stovek nových vzorů, letos jich byla téměř tisícovka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.