Mikulášská tradice přináší sladkosti i traumata. Nestrašte děti čertem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Mikulášská tradice přináší sladkosti i traumata. Nestrašte děti čertem!

Výzkum ukázal, že tradice obcházení domácností Mikulášem s čerty a anděly se praktikuje spíš na venkově než ve městech. Na vesnicích a v obcích do 2000 obyvatel navštíví Mikuláš každou druhou domácnost, zatímco ve městech nad 20 tisíc obyvatel je to jen jedna ze čtyř.
Výzkum ukázal, že tradice obcházení domácností Mikulášem s čerty a anděly se praktikuje spíš na venkově než ve městech. Na vesnicích a v obcích do 2000 obyvatel navštíví Mikuláš každou druhou domácnost, zatímco ve městech nad 20 tisíc obyvatel je to jen jedna ze čtyř. (Foto Profimedia, ara)

Mikulášská tradice je v Česku pořád živá, ale nic se nemá přehánět, jinak si děti ze slavnostního podvečera neodnesou hezkou vzpomínku, ale trauma.

„Děti by se neměly strašit, a to ani čertem. Klidně může na Mikuláše přijít anděl i čert, ale vyhrožování dětem bubáky jsou lži. Vážně chceme pro děti utrpení v pekle? Ne. Lžeme, manipulujeme, a lhát přece děti učit nechceme. A přehazovat zodpovědnost za výchovu našich dětí na bájné bytosti, to není zrovna statečné,“ říká psycholožka Mgr. Eliška Bachová. Podle průzkumů Českého národního panelu věří na výchovný efekt návštěvy Mikuláše s čerty a anděly na děti dvě třetiny dotázaných. Postrašení dětí konkrétně považuje za výchovné 68 % dotázaných mužů a 63 % dotázaných žen.

Autor:  neo

Přečtěte si
sugarbitter
5. 12. 2015 • 11:25

Já bych byla pro lehčí postrašení.A děti by se mohly začít i modlit. Nebylo by to na škodu.....

honzina
5. 12. 2015 • 08:04

Jéžiši, to jsou zase akademický kecy. Na moji generaci čerti chodili a copak se nám stalo???? vůbec nic, měli jsme z něčeho respekt. Teď z dětí vychovávají bandu parchantů, co nepozdraví a úcta ke starší jim nic neříká. Docela bych chtěla vidět, až jejich rodiče budou staří, jak se k nim dětičky budou chovat. To bude asi zajímavé.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.