Archeologové na stopě hrobky aztéckých králů! Navedly je kosti sťatých dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Archeologové na stopě hrobky aztéckých králů! Navedly je kosti sťatých dětí!

Na území hlavního města Mexika odkryli archeologové aztécké stavby, které mohou ukrývat ostatky aztéckých králů.
Na území hlavního města Mexika odkryli archeologové aztécké stavby, které mohou ukrývat ostatky aztéckých králů. (Foto: Getty images)

Aztéky nechvalně proslavil kult krve a lidské oběti bohům. Zánik jejich civilizace urychlil příchod španělských dobyvatelů, při kterém bylo vedle vraždění a rabování zničeno mnoho cenných památek. Mezeru v poznání se snaží zaplnit mexičtí archeologové, kteří dosud neúspěšně hledali místo posledního odpočinku aztéckých králů.

Mexické hlavní měso už přineslo mnoho archeologických překvapení. Posledním objevem je podzemní vchod ve zřícenině komplexu Mexico City. Může obsahovat tělesné ostatky aztéckých vládců  Moctezumy i jeho nástupců Axayacatla a Tízoca. V tunelu archeologové objevili lebky dětí, kosti z lidských končetin a také kamenné nože používané v případě  lidských obětí. Podzemní štola vede do středu kruhové plošiny, kde podle aztéckých zvyků mohla být těla zpopelněna. Archeologové jsou přesvědčeni, že zde najdou ostatky aztéckých vůdců z období 1325-1521.

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.