Tlačili doktoři při porodu na břicho? Je to na hraně pravidel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tlačili doktoři při porodu na břicho? Je to na hraně pravidel!

Fotografie
Fotografie (internal)

Tlačili lékaři při porodu na břicho Jany Blaťákové (39)? Ona málem zemřela a její dcera Lucinka (6) je těžce postižená. Znalec v případu dokončil odborný posudek. Stojí v něm ale něco jiného, než co řekl u soudu.

Lucinka se narodila v říjnu 2010 a vážila čtyři a půl kila. Při porodu praskla její mamince Janě děloha a málem zemřela. Stav holčičky je velmi špatný, nedokáže sama ani dýchat či polykat. Rodiče viní porodníky, že použili nepovolený manévr tzv. Kristellerovu expresi. Lékaři se u soudu hájili tím, že rodičce na břicho netlačili.

Důkaz video
Lucinčin otec Vlastmil Blaťák (39) si však porod nahrával a na videu je vidět, jak se porodník předloktím opírá o břicho Jany. „Je to Kristellerova exprese, bohužel,“ uvedl u soudu znalec, profesor gynekologie a porodnictví Zdeněk Hájek z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Soud ho požádal, aby vypracoval posudek. A právě v něm profesor Hájek náhle otočil.


Je to jinak?
„Nelze dle videozáznamu posoudit rozdíl mezi přidržením fundu děložním a Kristellerovou expresí,“ stojí v posudku. Zvláštním způsobem se znalec vyjádřil i k otázce, proč není tlak zaznamenán ve zdravotní dokumentaci rodičky. „Do zdravotnické dokumentace se tento manévr nezaznamenává, neboť je tlak na dělohu při porodu na hraně lege artis (podle lékařských pravidel – pozn. red.),“ píše profesor Hájek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.