I mistr tesař se někdy utne: Spletli si ho s teroristou! Nevinný strávil ve vězení leta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

I mistr tesař se někdy utne: Spletli si ho s teroristou! Nevinný strávil ve vězení leta!

Nevinný Jemenec byl obviněn z terorismu.
Nevinný Jemenec byl obviněn z terorismu. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Očividným nedopatřením strávil Jemenec Mustafá Azíz Šamirí ve věznici na americké základně Guantánamo na Kubě přes 13 let. Tento řadový islamistický bojovník byl totiž kvůli podobnému jménu považován za kurýra a instruktora teroristické organizace Al-Káida. Uvádí to zpráva Pentagonu, o které na svém webu informoval německý magazín Der Spiegel.

Šamirí v předstoupil před komisi, která rozhoduje o jeho případném propuštění. Americké ministerstvo obrany v citovaném dokumentu napsalo, že Šamirí bojoval v Afghánistánu po boku Al-Káidy a že špatně vyhodnotilo jeho postavení v radikálním hnutí, neboť si ho spletlo s islamistou podobného jména.

Šamirí, kterého Spojené státy zadržují bez obvinění, je jedním ze 107 vězňů na Guantánamu. Tamní věznici pro teroristy či podezřelé radikály zřídil po útocích na USA z 11. září 2001 někdejší americký prezident George Bush mladší.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.