Unikátní objev českých vědců na Šalamounových ostrovech: Našli neznámé druhy mravenců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Unikátní objev českých vědců na Šalamounových ostrovech: Našli neznámé druhy mravenců!

Fotografie
Fotografie (internal)

Tým českobudějovických entomologů má za sebou velký úspěch. Vědci objevili v tropických pralesích ostrova Guadalcanal, který spadá pod Šalamounovy ostrovy, naprosto neznámé druhy mravenců.

Tým vedený Milanem Jandou z Biologického centra Akademie věd dva týdny sbíral spolu s domorodci v těžko přístupných pohořích ostrova různý hmyz. „Zaznamenali jsme téměř 90 druhů mravenců, z nichž řada ještě nebyla nikdy popsaná, a také druhy, které byly dosud známy jen z jednoho exempláře,“ pochlubil se entomolog. Vědci navíc zjistili, že některé známé druhy, které se vyskytují i jinde ve světě, se na Guadalcanalu chovají úplně jinak. Český tým byl na Šalamounových ostrovech součástí jedné z největších vědeckých expedic, která se tam kdy uskutečnila. Více než 20 vědců z 8 zemí světa v odlehlých oblastech ostrova sbíralo a určovalo rostliny, hmyz a obratlovce.


„Mezi další významné objevy patří nález ledňáčka Actenoides bougainvillei excelsus, který byl znám jen ze tří jedinců objevených před šedesáti lety. Zahraničním kolegům se podařilo odchytit samce tohoto druhu, který dosud nebyl popsán a zdokumentován,“ řekl Janda.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.