7 tipů, jak zatočit s oparem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

7 tipů, jak zatočit s oparem

Udělal se vám na ústech ošklivý puchýřek? Nenechte se vykolejit!
Udělal se vám na ústech ošklivý puchýřek? Nenechte se vykolejit! (Foto scom, ara)

Opar je nejenom nevzhledná, ale taky bolestivá záležitost, která často doprovází i podzimní virózy. Pracujete s lidmi a potřebujete dobře vypadat? Vyzbrojte se pomocníky, které si s rudým ošklivým bolákem hravě poradí.

1. Vitamin B
Vitaminy skupiny B podporují imunitní systém a působí jako jedna z prevencí před vznikem oparu a zároveň urychlují jejich léčbu. Vitamin B najdete hlavně v banánech, kvasnicích, brusinkách a mořských rybách.

2. Ledujte
Když vám vyrazí opar, co nejdříve sáhněte po ledu. Ten dejte do sáčku a přiložte. Led totiž mírní bolest a zkracuje dobu hojení. Rozhodně ale dbejte na čistý led, aby se do oparu nezanesly nečistoty.

3. Diskrétní pomoc
Hitem jsou tekuté, diskrétní náplasti s jednotlivými aplikátory. Gel po chvilce zaschne, vytvoří bariéru a ochranný film, který podporuje hojení. Po zaschnutí můžete nanést rtěnku nebo make-up.  Pokud na opary trpíte, můžete je použít i jako prevenci.


4. Oleje lisované za studena
Pokud běžně v kuchyni používáte za studena lisované oleje, tak je rozhodně použijte i přímo na opar. Vysoký obsah vitaminu E pomáhá léčit. Podobně působí i mandle, ořechy či pšeničné klíčky. Ty ale rovnou snězte.

5. Mléčné obklady
Potírat opar mlékem? Zní to možná zvláštně, ale mléko obsahuje speciální aminokyselinu lyzin. Ta působí velmi dobře nejen jako prevence v boji s oparem, ale napomáhá i jejich léčbě. Pokud použijete kvalitní smetanu, která navíc obsahuje tuk monocaprin, léčba se urychlí.

6. Kypřící prášek
Kypřící prášek smíchejte s troškou vody a naneste na opar. Směs urychlí vysušování a zabrání vzniku nečistot do oparu.

7. Správné potraviny
Pokud se chcete co nejdříve zbavit oparu, rozhodně zařaďte do jídelníčku dostatek potravin s  antivirovými účinky – například česnek, cibuli a celer. A vyhněte se naopak dráždivým výrobkům jako je kakao, káva, čokoláda, bílé pečivo či cukr.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.