Indové zuří a prohlašují o koruně britské královny Alžběty II.: Je v ní kradený diamant! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Indové zuří a prohlašují o koruně britské královny Alžběty II.: Je v ní kradený diamant!

Královna Alžběta II. má korunu dosud ve svém trezoru.
Královna Alžběta II. má korunu dosud ve svém trezoru. (Foto ara)

Korunovační klenoty britské monarchie se dosud zdály být nedotknutelné. Teď to ale vypadá, že jedna ze slavných korun není tak křišťálově čistá, jak se na první pohled zdá – prý je v ní kradený diamant!

Drahokam Koh-i-Noor, který má 105 karátů, dostala v roce 1851 darem královna Viktorie, ve 30. letech minulého století ho nechala tehdejší královna Alžběta zasadit do koruny, kterou měla na hlavě při slavnostní korunovaci svého manžela Jiřího VI. A tuto korunu má královna Alžběta II. (88) v trezoru dosud...


Skupina vlivných indických podnikatelů se ale nyní odvažuje tvrdit, že diamant patří jejich zemi! „Ten diamant byl z Indie ukraden v rámci kolonizace. Není to jen drahokam, je to součást naší historie a kultury a měl by být vrácen,“ požadují Indové. Britská vláda se samozřejmě skvostu, jehož hodnota se odhaduje na 3,8 miliardy Kč, odmítá vzdát i přesto, že představitelé Indie vyhrožují, že celou věc předají Mezinárodnímu soudnímu dvoru. „Právem nám náleží, královna Viktorie dostala diamant od tehdejšího vládce jako projev vděku za pomoc s modernizací země,“ je si jistý britský historik Andrew Roberts.



Přečtěte si
-bello-
16. 11. 2015 • 02:00

kdyby měli vracet všechno z kolonií ....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.