Pacient zemřel po zásahu policistů: Nepřežil útok paralyzérem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pacient zemřel po zásahu policistů: Nepřežil útok paralyzérem!

Elektrický paralyzér
Elektrický paralyzér (Foto: ara)

Měli zpacifikovat běsnícího pacienta (†30) na psychiatrii olomoucké  nemocnice, a tak si  policisté  na pomoc vzali elektrický paralyzér. Jenže! Po  jeho zásahu muž zemřel.

Olomoučtí lékaři přijali pacienta se schizofrenií ve čtvrtek večer. Ráno ale začal doslova běsnit. „Demoloval vybavení kliniky a zranil sanitáře, který se jej pokoušel uklidnit. Ani členům ostrahy nemocnice se nepodařilo muže zpacifikovat,“ uvedl mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant.Pracovníci nemocnice proto přivolali na pomoc policii.  V průběhu zákroku speciální zásahové jednotky s paralyzérem byla pacientovi aplikována i injekce na zklidnění.

Muž krátce nato zemřel. Co bylo příčinou smrti, zda použití paralyzéru, medikamenty či kombinace těchto věcí, určí pitva. Případ převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Nyní probíhá vyšetřování,“ řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle experta na zbraně Ivo Kosiny mohla být příčinou nešťastného konce zásahu shoda všech okolností. „Certifikovaný paralyzér je při správném použití naprosto bezpečný prostředek. Když však uvážíme, že v tomto případě měl v sobě pacient nějaké medikamenty, mohlo mu to způsobit šok, který vedl až k úmrtí,“ konstatoval Kosina.

Paralyzér ochromuje svaly
Elektrický paralyzér je ruční sebeobranný prostředek, který dokáže ochromit zasažené svalové oblasti útočníka. Z obyčejné baterie dokáže vytvořit vysoké napětí 200 tisíc až 500 tisíc voltů.

Přečtěte si
jity
7. 11. 2015 • 10:06

Pro policistu je to jistě nepříjemné, ale přece zasáhnout musel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.