Když není v domě
 kočka, myši
 mají pré! Jak se zbavit hlodavců? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Když není v domě
 kočka, myši
 mají pré! Jak se zbavit hlodavců?

Myši a potkani se na podzim stahují k lidským obydlím kvůli teplu i stravě.
Myši a potkani se na podzim stahují k lidským obydlím kvůli teplu i stravě. (Myší trus v obchodě Penny Market.)

Teplý rok hlodavcům přál a je dost možné, že i na váš dům či byt už mají zálusk myši. Jak se nevítaným návštěvníkům bránit?

1. Nepouštějte je dovnitř
Nejlepší prevencí je myši do domu prostě nepustit. Utěsněte škvíry a štěrbiny. Polyuretanová pěna myši nezastaví, ale její používání je snadné. Spolehlivější je beton, sádra, nebo tmel.

2. Odstraňte lákadla
Hlavní motivací hlodavců je získání potravy. Ukládejte proto potraviny (i zvířecí) do pevně uzavíratelných nádob, lůžkoviny, oblečení a podobně zavřete do plastových krabic. Všechny věci, které přišly do styku myšmi, pořádně omyjte a raději vydezinfikujte třeba savem, protože mohou být znečištěné močí nebo výkaly.

3. Podporujte predátory
Pokud chcete vést boj s hlodavců přirozenou cestou, podporujte jejich predátory, například poštolky, káňata, puštíky či sovy, nebo si pořiďte kočku, či psa.

4. Klaďte pasti
Použít můžete klasickou dřevěnou sklápěcí pastičku, nebo nějakou její vylepšenou kovovou či plastovou verzi. Jako návnada se do pastí dává kousek sýra, čokolády, slaniny, ořechu nebo opečeného chleba. Pokud nechcete myši zabíjet, použijte past ve tvaru domku. Na jednu návnadu chytíte několik myší najednou. Vlezou úzkým otvorem dovnitř, ale už se nedostanou ven. Pak je můžete odnést a vypustit do přírody. Pokud se hlodavci přemnoží, pasti nic neřeší.

5. Plašte je elektronicky
Myši můžete zkusit vypudit elektronickými plašiči – to jsou ty skřínky na baterie nebo do sítě, které vyluzují pro hlodavce nepříjemné zvuky. Ultrazvuk se ovšem nešíří skrz zdi, takže je třeba více plašičů nebo alespoň nechat otevřené dveře. Pozor, ultrazvuk vadí všem domácím zvířatům i psům.

6. Chemie jako poslední možnost
Používání jedovatých nástrah si nechte jako poslední možnost. Mohou to být granule či jedovatá zrnka obilí. Seženete také pytlíčky s jedem či parafínové bloky, vhodné i do vlhka. Myši se po požití přestane srážet krev a zvíře vnitřně vykrvácí. Tento způsob je nejrizikovější, zvlášť pokud máte děti, nebo domácí zvířata. Domácí zvířata navíc mohou mít problémy, i když pozřou otrávenou myš.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.