Relikviář svatého Maura slaví v Bečově kulaté narozeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Relikviář svatého Maura slaví v Bečově kulaté narozeniny!

Relikviář sv. Maura v plné kráse. Uvnitř se nacházejí ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura a sv. Timoteje. Má obdélníkový půdorys o rozměrech 140x42 cm a je 65 cm vysoký. Dekorace relikviáře tvoří soubor dvanácti reliéfů, čtrnácti sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily
Relikviář sv. Maura v plné kráse. Uvnitř se nacházejí ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura a sv. Timoteje. Má obdélníkový půdorys o rozměrech 140x42 cm a je 65 cm vysoký. Dekorace relikviáře tvoří soubor dvanácti reliéfů, čtrnácti sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily (Foto: ara)

Je to už třicet let, co tým pražských kriminalistů objevil začátkem listopadu na státním hradu a zámku Bečov jedinečnou románskou památku – relikviář sv. Maura. Nálezu předcházelo usilovné pátrání v archivech i památkových objektech, protože jedinou stopou bylo oznámení amerického obchodníka Dannyho Douglase. Ten se na čs. orgány obrátil s nabídkou, že pokud mu umožní odvoz blíže neurčené ukryté památky do zahraničí, vyplatí Československu tučnou finanční provizi.

I když se obchodník dušoval, že památka nemá pro českou historii žádný význam, bylo jasné, že nepůjde o žádnou maličkost. Pro Federální kriminální ústřednu to byl impuls ke spuštění rozsáhlé pátrací akce. Její šéf František Maryška spolu s týmem detektivů tehdy oslovil řadu kunsthistoriků a kupodivu žádnému muzeu ani galérii nějaký mimořádný exponát nechyběl.

Kriminalisté potřebovali získat čas, a tak se na jejich popud jednání s cizincem záměrně protahovala. Nakonec nabyli přesvědčení, že by se mohlo jednat o relikviář sv.Maura, který zmiňovala jedna publikace a od války byl nezvěstný. Pátrání se soustředilo na státní hrad a zámek Bečov, který byl do konce války državou šlechtického rodu Beaufortů. S pomocí detektorů kovů byly neúspěšně prohledány zámecké terasy a pak se kriminalisté zaměřili na objekt neobydleného hradu.

A právě pod podlahou gotické kaple začaly přístroje signalizovat větší objekt. Během noci se pak podařilo zeminu odhrabat a 5. listopadu 1985 na detektivy vykoukl zlatem a drahým kamením zdobený relikviář sv. Maura. Ten pak putoval do bankovního sejfu, s jeho záchranou se začalo až v roce 1991, kdy se relikviáře ujal Státní úřad památkové péče. Po složité rekonstrukci je dnes chloubou státního hradu a zámku Bečov. K výročí nálezu pořádá správce památky v tyto dny několik vzpomínkových i kulturně historických akcí. Proběhnou přímo na Bečově a v Krajské knihovně Karlovy Vary při této příležitosti 3. 11. otevřou výstavu „30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura aneb minulost a budoucnost významné románské památky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.