Aha! pomáhá: Matoušovi se rozpadají svaly, ale v Paříži si splnil sen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Aha! pomáhá: Matoušovi se rozpadají svaly, ale v Paříži si splnil sen!

Fotografie
Fotografie (internal)

Prodloužený víkend ve vysněné Paříži prožil Matouš Ulman (16) z Jirkova. Mladík trpí dystrofií, rozpadají se mu svaly a od dvanácti let je upoutaný na vozík.

Onemocnění Matoušovi diagnostikovali už jako malému chlapečkovi, teď se do něj choroba zakusuje víc a víc. Cestu do hlavního města Francie v doprovodu maminky Marty (46) získal od dárců. Přispěli kolegové jeho tatínka, jeho kamarád, zdravotník Milan Dzuriak (20) z Jirkova, který v létě projel Česko na kole a sbíral pro kamarády peníze, a prostřednictvím sbírkového konta také čtenáři Aha!.


Matouš byl šťastný. „Za tři dny jsme toho viděli strašně moc. Na Eiffelovce jsme byli, na Montmartru, pluli jsme lodí po Seině, byli v Louvru. Průvodkyně nám sjednala návštěvu českého velvyslanectví,“ vyjmenoval Matouš některá navštívená místa. Chtěli bychom ještě jednou poděkovat všem dárcům,“ dodala dojatá žena s tím, že sami s otcem by Matoušovi jeho sen splnit nemohli.

Svalová dystrofie
Genetické onemocnění, při němž se svalová ochablost rozšiřuje od nohou (nemocný přestane chodit) na horní končetiny (přestane pohybovat rukama) a dýchací svaly (musí být připojen na ventilátor, jinak se udusí). Je smrtelná!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.