Nemovitosti za miliardy nikomu nechybí: Státní majetek patří duchům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nemovitosti za miliardy nikomu nechybí: Státní majetek patří duchům!

Fotografie
Fotografie (internal)

Život v Česku není vždycky fér, ale tohle je moc: stát pokutuje občana za každou chybičku v jeho dokladech, ale sám hospodaří jako opilý mužik. Neexistující úřady mají na sebe vedeno 25 tisíc nemovitostí! Svůj majetek tu má například ministerstvo pracovních sil, které zaniklo v roce 1957…

To však není zdaleka jediná bohatá tuzemská »zkamenělina«. „Nemovitosti jsou stále psané například na Výzkumný ústav lýkových vláken, JAS národní podnik Gottwaldov či Federální ministerstvo obrany,“ uvedla generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu. Celkem v katastrech stále figuruje 1380 dávno zrušených institucí.  


Pátrání pokračuje
Arajmu a její podřízení se nyní snaží budovy a pozemky duchů zmapovat. Nejvíce takových nemovitostí se nachází v Praze, na Litoměřicku, Českolipsku a Teplicku. K dnešnímu dni evidují zhruba 1,58 milionu pozemků, přes 43 tisíc staveb a 784 bytových a nebytových jednotek a pátrání pokračuje. Mnohé z budov jsou prázdné nebo využívané neekonomicky. „Je alarmující, že u takto velkého počtu nemovitostí není správně určeno, kdo s nimi má hospodařit…,“ podotkla Arajmu. Příjmy úřadu z prodeje »zapomenutého majetku« by mohly letos dosáhnout 2 miliardy korun.

Ukliďte si!
Podle Arajmu se nyní zjišťuje, zda neexistující firmy nemají právní nástupce. „Pokud ano, tak je vyzveme, aby si udělaly pořádek v katastru nemovitostí. Tam, kde není nástupce, tak se stanou majetkem našeho úřadu,“ dodala Arajmu.

Přečtěte si
kukulin
9. 10. 2015 • 14:42

Nemějte starosti duchovní jak se to domáknou, tak se o majetek přihlásí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.