Voperovali jí zesilovač do ucha. Jako první v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Voperovali jí zesilovač do ucha. Jako první v Česku!

Doktor Tomáš Talach vyšetřuje Miladu Reichovou před zahájením operace.
Doktor Tomáš Talach vyšetřuje Miladu Reichovou před zahájením operace. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Před deseti lety, zřejmě po prodělaných zánětech, začala zdravotní sestřička Milada Reichová (46) z Vyškova ztrácet sluch. Postupně prakticky ohluchla. Doma i v práci odezírala lidem ze rtů.

„Jen jsem spíš instinktivně otáčela hlavu za zvukem. Neslyšela jsem ani, co si doma povídají,“ řekla Aha! Milada, která pracuje na interně vyškovské nemocnice. Sestřička má ale od včerejška naději, že už o Vánocích uslyší pod stromečkem koledy. Jako první v Česku kývla na unikátní operaci, při které jí lékaři Rom Kostřica a Jiří Hložek ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zavedli nový typ implantátu do středního ucha. Složitá operace trvala dvě hodiny. „Oproti běžnému sluchadlu, které umí pouze zesílit zvuky, vstupující do zvukovodu, aktivní středoušní implantát převádí okolní zvukové signály na mechanické vibrace,“ popsal princip vylepšeného mikrostrojku šéf audiologického a foniatrického oddělení kliniky Tomáš Talach.


Zvuky podle něj zachytává mikrofon v nenápadném zevním audioprocesoru. Pacient jej nosí za uchem, kde drží magnetickou silou. Pod kůži totiž operátéři vložili speciální implantát s čipem. „Výhodou je, že pod účesem není vidět a lze jej kdykoliv sejmout jako magnetku,“ dodal lékař. Přístroj se dá i vypnout nebo dálkovým ovládáním v kapse naladit tak, že potlačí šumy. „Když bude třeba paní po obědě unavená, může si jednoduše potlačit ruch z ulice a nechat jen tlumené zvuky z okolí,“ dodal doktor Talach.

Přečtěte si
dvorece
7. 10. 2015 • 19:52

amplituda - Ty jsi kráva a to tuplovaná Ty jelito.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.