Držíte dietu? Závěry nové studie vědců z Harvardu nepotěší... I po zelenině ztloustnete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Držíte dietu? Závěry nové studie vědců z Harvardu nepotěší... I po zelenině ztloustnete!

Podle vědců byste měli omezit brambory a jako přílohu požívat třeba hnědou rýži.
Podle vědců byste měli omezit brambory a jako přílohu požívat třeba hnědou rýži. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Dali jste se ve snaze shodit přebytečná kila na přísnou dietu složenou výhradně ze zeleniny? Tak pozor! I po ní můžete podle nové studie amerických vědců naopak přibrat!

Experti z lékařské fakulty Harvardovy univerzity po dobu 24 let (!) mapovali jídelníčky třinácti set Američanů – od vegetariánů až po jedince, kteří jedí výhradně ve fast foodech. Po každých čtyřech letech je pak vyšetřili a zvážili… A závěry byly překvapivé!

I ti, na jejichž jídelníčku figurovala výhradně zelenina a ovoce, totiž přibírali. Vědci proto detailně prozkoumali konkrétní plody a zjistili, že na rozdíl od většiny ovoce (nejlepší jsou borůvky, sušené švestky, jablka, hrušky a jahody) , které sice obsahuje cukry, ale pomáhá spalování tuků, může nadměrná konzumace některých druhů zeleniny vést k nadváze. To platí hlavně pro brambory, které při přípravě (jak vaření, tak pečení) ztrácí většinu zdravých látek a zbude jen škrob. Ten zpomaluje metabolismus a tělo ho těžko tráví.

Vědci proto doporučují jíst brambory jen jednou týdně a jako přílohu použít raději hnědou rýži. Dalším dietním strašákem je podle studie kukuřice. Hlavně ta konzervovaná obsahuje vysoké množství škrobů i cukrů. A totéž platí u hrášku, opět zejména toho nakládaného.

Květák je OK
Na opačném pólu zeleninového spektra pak stojí květák a brokolice, po nichž prý určitě nepřiberete.

Jak pokus probíhal?
Účastníci výzkumu dostali k běžné stravě denní porci určitého druhu ovoce či zeleniny. U ovoce se jednalo o 230 g, u zeleniny 110 g. V průběhu čtyř let mapovali váhu účastníků a výsledkem byl průměrný rozdíl váhy.
Nejhorší výsledky
Kukuřice    +0,93 kg
Hrášek     +0,51 kg
Nejlepší výsledky
Květák    –0,62 kg
Borůvky    –0,63 kg


 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.