Úředníci slibovali pomoc, nyní seniorku vyhazují z bytu! Zoufalá Ladislava (69): Lehnu si na koleje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Úředníci slibovali pomoc, nyní seniorku vyhazují z bytu! Zoufalá Ladislava (69): Lehnu si na koleje!

Zoufalá Ladislava Doupovcová
Zoufalá Ladislava Doupovcová (Foto Aha!: Jiří Čada)

Úředníkům přestala věřit! Ladislava Doupovcová (69) z Jihlavy je jen krůček od toho, aby se stala bezdomovkyní. Po smrti partnera Miloslava (†84) ji vyhánějí z bytu s pečovatelskou službou, přestože jí slíbili pomoc.

„Teď mně odpojili plyn, nejsem to schopna ze svého důchodu 4570 Kč dál táhnout,“ říká zoufalá žena. Nemůže vařit, nemůže si zatopit, nemá teplou vodu!
Nájemné přijde na 5860 Kč. Když byli dva, s placením nebyl problém, nyní se snaží hradit co nejvíc, přesto se dostává do dluhů. Nedoplatky u města jí stále rostou. Sliby úředníků jihlavské sociálky, že pomohou, se nečekaně rozplynuly.

Devět let žila Ladislava s přítelem takříkajíc na hromádce v jihlavském domě s pečovatelskou službou. V září loňského roku chystali svatbu, čtyři dny před jejím termínem Miloslav zemřel. Pronájem bytu byl na něho. Má tak na krku soudní výpověď od magistrátu, navíc městu, ne zcela svou vinou dluží, a tudíž nemá nárok na příspěvek na bydlení.

„V peněžence mi zbývá sto čtyřicet korun. Známí mně dobíjejí mobil, abych si mohla shánět bydlení a práci. Nejsem tak stará, abych nemohla dělat,“ říká bývalá vedoucí účtárny, která chce svůj dluh ve výši 12 tisíc korun městu splácet. „Na sociálce mi dali osm typů na bydlení, nic z toho nevyšlo, ani prodej sušeného ovoce v prodejně, kam mě poslali,“ zoufá si. Nevzdává to! Každý den, pokud není u lékaře, protože zdraví se jí v posledních měsících značně zhoršilo, obráží jihlavské supermarkety. Hledá brigádu. Marně! „Začínám si připadat úplně zbytečná. Doženou mě k tomu, že si lehnu na koleje,“ běduje důchodkyně. Pomůžeme, nepomůžeme...
„Paní Doupovcovou znám, má právo na příspěvek na bydlení. Pokud doloží lékařské vyšetření, nevylučuji, že by v domě s pečovatelskou službou mohla zůstat,“ řekl Aha! v srpnu šéf jihlavské sociálky Jozef Labuda. Pak úředníci otočili. „Situace paní Doupovcové je z hlediska sociální práce velmi složitá,“ říká mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Bludný kruh
*Ladislava Doupovcová má důchod 4570 korun měsíčně a žádné úspory.
*Nájem a inkaso v domě s pečovatelskou službou, kde stále ještě bydlí, je 5860 korun.
*Její dluh už se u jihlavského magistrátu vyšplhal na 12 tisíc korun.
*Příspěvek na bydlení nedostane, protože nemá vypořádané závazky s magistrátem.

Přečtěte si
mnpv
26. 3. 2016 • 09:06

Chytří si šetří, investují, zabezpečí se pokud jsou v produktivním věku. Póvl čeká s nataženou rukou celý život.

mnpv
26. 3. 2016 • 09:03

Žádné Havlovy bludné kruhy, nezodpovědní lidé, kteří jsou zvyklí, že se někdo postará

mnpv
26. 3. 2016 • 09:00

Co paní dělala celý život? Asi nic moc, když má tak nízký důchod. Jak se připravila na dobu, kdy bude stará a nebude moct pracovat? Zřejmě nijak a teď čeká, že se o ni bude starat a platit kdo?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.