Historici zveřejnili jména Čechů, které Hitler plánoval zlikvidovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Historici zveřejnili jména Čechů, které Hitler plánoval zlikvidovat!

Nacistickému vůdci jeho plán nevyšel, protože prohrál válku.
Nacistickému vůdci jeho plán nevyšel, protože prohrál válku. (Foto: Aha! - ara)

Historici poprvé zkompletovali a zdigitalizovali seznam lidí, které chtěl Adolf Hitler (†56) zlikvidovat. Mezi 2820 nepřáteli Říše byli i dva Češi – generál Jaroslav Vedral a předseda exilové vlády Jan Šrámek.

V nacistické »databázi smrti« se kromě prominentních politiků typu Winstona Churchilla (†90) nacházela i řada herců, spisovatelů, muzikantů, vědců či náboženských lídrů. Hitler plánoval, že až jeho Luftwaffe dobude Británii, němečtí vojáci tyto nepřátele Říše najdou a shromáždí. Většinu z nich by čekala okamžitá smrt, zbytek by byl poslán do koncentračních táborů. V seznamu je pak u většiny jmen připsáno, kdo daná osoba je a proč představovala pro nacisty hrozbu. Například kolonka spisovatelky Virginie Woolfové (†59) tak obsahuje popis: »feministka, antifašistka a manželka Žida«, její kolega a autor Války světů H. G. Wells (†79) se zase podle Hitlera provinil tím, že byl »úspěšný autor, pacifista a antifašista«. Šrámka a Vedrala chtěli Němci zlikvidovat, protože byli členy československé exilové vlády v Británii.

Jan Šrámek (†85)
V letech 1940 – 1945 předseda londýnské exilové vlády. Po válce se stal náměstkem předsedy vlády, z této funkce odstoupil po únoru 1948. Neúspěšně se pokoušel emigrovat a zemřel v internaci v roce 1956.

Jaroslav Vedral (†48)
Generál československé armády, v první exilové vládě Jana Šrámka působil jako poradce na ministerstvu obrany. Zahynul na východní frontě během bojů o Dukelský průsmyk 6. října 1944.

Autor:  štš

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.