Houbové orgie: Martina Vaculová našla 110 hřibů za hodinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Houbové orgie: Martina Vaculová našla 110 hřibů za hodinu!

Martina Vaculová (27) se svým hřibovým úlovkem.
Martina Vaculová (27) se svým hřibovým úlovkem. (Foto pro Aha!: Jana Gogová)

Rostou, nebo nerostou? Mykologové tvrdí, že hub je v lesích jako šafránu, čtenáři Aha! dokazují, že nasbírat můžete nejen na polévku...

Za hodinu je možné nasbírat i 110 hřibů!Největší šanci máte nyní podle mykologa Jiřího Baiera v Krušných horách a na Karlovarsku. „Nad tímto územím přešlo pár studených front a tvořily se tam lokální srážky z tepla spojené s bouřkami. V místech, kam se bouřky trefily, houby jsou,“ objasňuje meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Pro pořádné houbařské žně by bylo ale zapotřebí podle mykologů více deště. Dobrá zpráva je, že dnes by mělo zapršet v jižních Čechách, na Plzeňsku a na Vysočině. Takže o víkendu by mohly v těchto lokalitách houby vykouknout. Pondělí, úterý a středa příštího týdne proprší na celém území, takže i následující víkend vyrazte do lesa. Bude to možná na dlouho poslední šance. „Pak bude opět polojasno a teploty půjdou zase až k 28 °C. Vše směřuje k tomu, že do konce září bude spíše sucho,“ dodává Honsová.

Zažila orgie
„Jsou to houbové orgie,“ neskrývá nadšení servírka Martina Vaculová (27) z Karlových Varů. Během hodiny v úterý nasbírala kolkem města neuvěřitelných 110 hřibů.

Masák, hříbek a další...
Že na Karlovarsku rostou, potvrzuje i Naděžda Jahůdková (53), která přijela na západ Čech ze Zlínska na dovolenou. Pořádnou hřibovou nadílku našla s manželem včera nedaleko tenisových kurtů v Březové na okraji u Karlových Varů. „Nejprve jsem zahlédla masáka. Než jsem stačila zavolat ostatní, aby se podívali, už jsem viděla jednoho hřiba, pak dalšího a pak už jsme jen sbírali,“ popisuje nadšeně letošní první houbový zážitek.

Léčivé houby
V okolí Prahy a v celém Středočeském kraji podle mykologů zatím houby nerostou. Toužíte-li ale přesto po houbařském zážitku, zajeďte se v neděli podívat na výstavu hub v Praze-Kunraticích. Od 12 hodin do večera bude na tamním místním úřadu. Je zaměřená na léčivé houby. Můžete ale přinést i ty, které jste našli, a popovídat si o nich s odborníky.

Přečtěte si
hu11
3. 9. 2015 • 15:06

Jestli pionýrka nekecá a nemá to houby z loňska ?????????

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.