Maminky mají před sebou těžkou volbu: Práce nebo rodina? Jak se vyznat v úvazcích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Maminky mají před sebou těžkou volbu: Práce nebo rodina? Jak se vyznat v úvazcích!

Maminky mají před sebou těžkou volbu!
Maminky mají před sebou těžkou volbu! (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Matky s malými dětmi jsou na trhu práce otloukánky. Nikdo je nechce zaměstnat ze strachu, že budou s dětmi stále doma. Přesto řešení existuje – alternativní pracovní úvazky!

Jenže i když by řadě maminek ulehčily život, v Česku zatím příliš nefrčí. Tuhle šanci má zatím jen 10 % žen, kdežto v sousedním Rakousku je to 45 procent a v Nizozemsku dokonce 77 procent.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se proto snaží naučit zaměstnavatele i rodiče lépe využívat alternativní úvazky. „Ženy s dětmi v předškolním věku představují pro naši ekonomiku potenciál, který je potřeba rozvíjet. Naším úkolem je mimo jiné motivovat zaměstnavatele více využívat možností alternativních pracovních úvazků a matkám co nejvíce ulehčit slaďování rodinného a profesního života,“ říká ministryně Michaela Marksová.

Pružná (flexibilní) pracovní doba
Zaměstnanec si sám volí začátek, popřípadě i konec pracovní doby. Zaměstnavatel mu ale určí časové úseky, kdy na pracovišti být musí. Kromě toho musí v daném dnu, týdnu nebo měsíci odpracovat určitý počet hodin.

Zkrácené (částečné) pracovní úvazky
Jde o úvazky, které jsou nižší než celý úvazek. Mohou mít různý rozsah od 0,1 do 0,9 úvazku. Nejčastěji se objevuje úvazek tříčtvrteční (0,75), poloviční (0,5) a čtvrteční (0,25). Rozvrstvení pracovní doby nemusí být pravidelné. Mzda za částečný úvazek je zkrácena poměrně k jeho délce. Hodinová mzda ale musí odpovídat celému úvazku. A pozor! Šéf nesmí zaměstnanci se zkráceným úvazkem nařídit práci přesčas.

Sdílené a rozdělené pracovní úvazky
Sdílený pracovní úvazek (tzv. job – sharing) vzniká ve chvíli, kdy jedno pracovní místo sdílí dvě nebo více osob. Ty spolu musí komunikovat a spolupracovat, aby nedocházelo ke komplikacím. Sdílené úvazky mohou být využívány i pro odborné či manažerské práce. Rozdělený pracovní úvazek také sdílí minimálně dva lidé, ale samotná náplň práce nutně nevyžaduje vzájemnou komunikaci (např. pozice prodavačky či recepční).

Upravená pracovní doba
Upravená pracovní doba je doba, která je »stlačená« do menšího počtu pracovních dnů. Je možné ji využít i při zkrácených pracovních úvazcích.
V rámci upravené pracovní doby existuje i tzv. konto pracovní doby. Při něm zaměstnavatel zaměstnanci vyplácí stálou mzdu, ale práci mu přiděluje podle toho, jak to aktuálně v konkrétním období potřebuje. Pracovní doba je pak rozvržena nerovnoměrně.

Práce z domova
Při tzv. home office má zaměstnanec, který pracuje z domova, stejná práva a povinnosti jako ostatní zaměstnanci. Časté je kombinování práce z domova a z kanceláře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.