Nečekané odhalení! U vzniku ibuprofenu stál český profesor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nečekané odhalení! U vzniku ibuprofenu stál český profesor!

Fotografie
Fotografie (internal)

Kdo by neznal růžovou pilulku snad proti každé bolesti vezdejší! Málokdo už ale ví, že při jejím vzniku asistoval i český vědec a jeho šikovný tým!

Zázračnou látku objevil profesor Adams v anglickém Nottinghamu v roce 1953. Jenže žádný nový lék se nedostane do lékáren bez zkoušek na lidech a právě tady pomohli čeští revmatologové pod vedením profesora Karla Trnavského! "V tehdejším Československu se navzdory složitým poměrům uskutečnilo několik základních klinických studií, které přinesly pozitivní výsledky,“ pochvaloval si spolupráci s českými kolegy Adams, který za objev léku dostal od královny Řád britského impéria. A jedna zajímavůstka na závěr: zatímco odborníci nedoporučují brát "ibáč" na bolení hlavy po mejdanu, samotného Adamse zachránilo 600 gramů této látky od příšerné kocoviny těsně před jeho vystoupením na vědecké konferenci!

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.