Petr Vencl se vracel z dovolené a pak? Zachránil Míšu (22) a její dceru Denisku (2)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Petr Vencl se vracel z dovolené a pak? Zachránil Míšu (22) a její dceru Denisku (2)!

Rodina tři měsíce před nehodou. Otec děvčátek zahynul. Zachránce Denisky a Míši Petr Vencl získal ocenění Gentleman silnic.
Rodina tři měsíce před nehodou. Otec děvčátek zahynul. Zachránce Denisky a Míši Petr Vencl získal ocenění Gentleman silnic. (Foto Aha!: Jitka Pecharová, PČR, HZS)

Vracel se z dovolené a jel kolem nehody dvou aut. Zastavil a pohotovou reakcí zachránil policista Petr Vencl (48) život Michaely H. (22) a její dcery Denisky (2). Tři lidé na místě zemřeli.

Nehoda se stala u Šedivce na Orlickoústecku předloni v letním horkém dni. Teď byl Petr za záchranu životů oceněn titulem Gentleman silnic. Mladí rodiče Michaela H. (22) a Ladislav D. (†24) se starší ze svých dvou dcer Deniskou, kamarádkou (†22) a její maminkou (†56) vyrazili peugeotem k přehradě v Pastvinách. Tam už ale nedojeli.

Mladý muž zřejmě přehlédl stopku a vůz s pětičlennou posádkou smetl renault. „Jedno auto zůstalo na silnici, peugeot byl odmrštěn do příkopu. Ještě s jedním pánem jsem se pustil do vyprošťování cestujících. Vytáhli jsme řidiče i dvě spolujezdkyně, které jsme zkoušeli resuscitovat, ale bylo už pozdě. Jediná žena na zadním sedadle, matka dítěte, které se podařilo vysvobodit jako první, jevila známky života,“ popsal Petr Vencl. „Byla ve strašném šoku. Musel jsem jí po vyproštění z auta silou držet ruce, aby jí záchranka mohla píchnout injekci na uklidnění,“ vybavoval si zachránce. Těžce zraněná žena byla týdny v bezvědomí a několik měsíců se léčila. Dítě utrpělo šok a lehčí zranění.

Po tragické nehodě na křižovatce u Šedivce přibyla další dopravní značení, aby řidičům, přijíždějícím z vedlejších silnic, bylo jasnější, že musí dát přednost v jízdě. Situaci by mohla zlepšit výstavba kruhového objezdu, která je nyní v jednání. Gentleman silnic je projektem Policie ČR a České pojišťovny. Jeho cílem je motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali. Za 11 let existence projektu si titul Gentleman silnic převzalo již 106 lidí, z toho 21 žen.



Autor:  jp

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.