Tohle je Mário! Dítě z BabyBoxu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle je Mário! Dítě z BabyBoxu

Chlapečka do BabyBoxu odložila babička, která ho měla na hlídání.
Chlapečka do BabyBoxu odložila babička, která ho měla na hlídání. (pro Aha! – Igor Zehl)

BRNO – Další nechtěné dítě… V BabyBoxu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří včera dopoledne našli odložené osmiměsíční miminko! A vedle něj jeho rodný list znějící na jméno Mário. Dítě do BabyBoxu odložila chlapcova babička, která ho měla na hlídání od jeho rodičů. Jenže po těch se slehla zem…

Včera ho tam odložila babička
Napsala, že jí došly peníze…
A rodiče? Po těch se slehla zem

Vedle Mária byl kromě rodného listu i dopis. Babička v něm píše, že Mária dostala na hlídání minulý týden od jeho rodičů. „Matka si však chlapce včas nevyzvedla a jeho babička už prý neměla další finanční ani časové možnosti, aby se o dítě dál starala. Proto volila tuto variantu,“ podotkl mluvčí nemocnice Pavel Gejdoš.

Zdravé miminko tak skončilo v péči lékařů na novorozeneckém oddělení. Mário se měl čile k světu. „Novorozenec je mimořádně vzrostlý. V záchranářské bedničce se vesele smál. Za chvíli už lezl po podlaze novorozeneckého oddělení a chtěl rohlík,“ podotkl zakladatel českých BabyBoxů Ludvík Hess.

Dítě už včera převzali pracovníci kojeneckého ústavu v ulici Hlinky, kde stráví určitě několik týdnů.

Sociální pracovníci se už vydali za rodiči malého Mária, ale doma je nezastihli. Hochova rodina patří k sociálně slabším skupinám. „Kdyby měli rodiče zájem vzít si dítě zpět, tak to určitě nepůjde hned. Bude potřeba domácnost prověřit,“ řekla ředitelka kojeneckého ústavu Eva Pilátová.

Co se s Máriem stane dál, bude řešit odbor péče o dítě úřadu příslušné brněnské městské části. K případné adopci by museli dát souhlas oba rodiče.

Mário je první dítě, které do BabyBoxu v Nemocnici Milosrdných bratří někdo odložil. Schránka funguje od listopadu 2005 a je přístupná z Polní ulice vedle vchodu do nemocnice.

Dvířka k novému životu

• BabyBox – jde o schránku, která nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost odložit své dítě zcela anonymně.
• Připomíná inkubátor, uvnitř je vyhřívaný na teplotu 37 stupňů.
• Dvířka BabyBoxu se dají otevřít pouze jednou, jejich uzavřením se pak spustí zvuková signalizace, která upozorní zaměstnance novorozeneckého oddělení.
• Personál krátce nato vyzvedne miminko druhými dvířky zevnitř budovy nemocnice. Matka má tedy čas nepozorovaně odejít.
• V Česku jsou nyní tři BabyBoxy – v Praze, Brně a Olomouci. Další tři mají přibýt letos.

Koho už schránka zachránila

  • 17. 2. 2006 – Sonička
    Prvním dítětem odloženým v BabyBoxu v pražském Hloubětíně byla malá Sonička, jedno z měsíčních dvojčátek. Matka usoudila, že se o obě děti nedokáže postarat. Do zavinovačky Soničce přibalila i rodný list a zkomplikovala jí tak možnou adopci. Za dva týdny si nakonec Soňu vzala zpátky domů.
  • 25. 2. 2006 – holčička
    Maminka holčičky se za dva dny ozvala a vysvětlila, že k zoufalému kroku ji vedly sociální důvody.
  • 26. 2. 2006 – chlapeček
    Stejně jako holčička odložená o den dříve byl zdravý a čistě oblečený. Jeho maminka se již neozvala.
  • 9. 6. 2006 – Lidunka
    Ve čtyři odpoledne přinesla do Nemocnice Milosrdných bratří v Brně maminka čerstvě narozenou holčičku. Postávala před BabyBoxem, pak ji donesla přímo sestřičkám a odešla.
  • 21. 12. 2006 – Antonín
    Chlapečka starého jen několik dní a vážícího 2,8 kg, vložil někdo do BabyBoxu v Praze. Dostal jméno Adam Ježíšek a za 13 dní šel k novým rodičům, kde dostal jméno Antonín.
  • 3. 4. 2007 – Mário
    Do BabyBoxu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně odložila osmiměsíčního Mária jeho babička i s jeho rodným listem.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.