Češi jsou mizerně zajištěni na stáří! Většina nemá před důchodem žádné úspory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Češi jsou mizerně zajištěni na stáří! Většina nemá před důchodem žádné úspory!

Musíme zjevně přidat ve spoření, abychom se měli aspoň jako důchodci v Bulharsku...
Musíme zjevně přidat ve spoření, abychom se měli aspoň jako důchodci v Bulharsku... (scom)

Češi jsou odsouzeni k tomu, aby se v důchodu měli bídně. Podle nového průzkumu je totiž zajištění na penzi v Česku horší než v některých balkánských státech. A přitom dvě třetiny Čechů kolem 50 let nemají našetřeno ani 50 tisíc korun.

Zajištění budoucích seniorů je nejlépe vyřešeno v Nizozemsku, Dánsku a Norsku. Česko je na tom v tomto ohledu hůře než některé země na Balkáně. Vyplývá to z Indexu přiměřenosti důchodového příjmu, který sestavila pojišťovna Allianz. Hůř než Bulharsko Ten bere v úvahu kvalitu jednotlivých pilířů penzijního systému, ale i předpokládané nutné výdaje seniorů na zdravotní péči či nutné služby. Ze 49 zemí, jejichž data analyzovala, se ČR umístila na 26. místě, těsně za Chorvatskem, Bulharskem a Belgií. Dopadla ale lépe než Slovensko na 31. a Polsko na 33. místě. Souvisí to i s tím, že penzijním společnostem ubývají klienti. Penzijní připojištění si na konci letošního června platilo 4,788 milionu účastníků, je to ale o 82 000 méně než na konci loňského roku.

Práce až do smrti!

Odchod do důchodu dnes znamená spadnout na zhruba 40 procent průměrného příjmu. Pro toho, kdo nemyslí na to, jak si k důchodu přilepšit, to bude drsný pád. Už nyní ve srovnání s evropskými důchodci, kteří většinu důchodu utrácejí za cestování a jiné radosti, ti čeští musí většinu dát na nutné výdaje za domácnost. Přitom ti, kteří už mají důchod na dohled, většinou nemají velké úspory. Podle odborníků Češi před důchodem spoléhají většinou na to, že si budou moci vydělávat i při penzi.

 

Autor:  ČTK,map

Přečtěte si
dvorece
9. 10. 2015 • 18:49

Když už rozdáváte ty rady Anko, tak mi poradte, když budu senior co nemá ani byt ani barák tak jak já mám vyjít s malým důchodem, když mi zkrátka komunisté neplatili a kapitalisté také - jak by smet. Příjmy jako třeba v Německu mít nebudu, důchod také, ale makat budu víc než v Německu. Předem díky za radu.

dvorece
9. 10. 2015 • 18:41

Problém většiny důchodců je, že neměli hlavně z čeho šetřit. O šetření mluví rádi lidé, kteří nežijí na hranici chudoby, kdyby na ní žili také by pochopili že by rádo šetřilo více lidí, ale jejich platy by musely být platy a ne almužny. EU nám nařizuje hovadiny, ale nedělá jí starost nízká životní uroven čechů. Vždycky mám zlost, když politik říká v televizi, že jsme bohatá země - měl by také vysvětlit proč si to myslí. Já například o tom přesvědčena nejsem.

anka
24. 8. 2015 • 19:28

hm...takhle to resi spousta senioru jinde, proda svuj dum ci byt a nastehuje se do neceho levnejsiho a penize z prodeje pouzije na stari...jenze vy nemate nazor, vy mate akorat tak jedovatou slinu.... .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.