5 rad, pro zdravou půdu na zahrádkách: Proti suchu bojujte plevelem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 rad, pro zdravou půdu na zahrádkách: Proti suchu bojujte plevelem!

Místo průmyslového hnojiva přidávejte kompost nebo vyzrálý hnůj.
Místo průmyslového hnojiva přidávejte kompost nebo vyzrálý hnůj. (Foto: scom, ara)

Vražedné sucho za sebou nechalo zpustošená pole i vyschlé zahrádky. A vedro se může opakovat i v příštích letech. Podle odborníků je ale možné s nebezpečím bojovat. A pomoct můžou i zahrádkáři. Aha! vám poradí jak.

Podle odborníků se kvalita půdy neustále zhoršuje. Půda je totiž vlastně jakási houba – z poloviny se skládá z pevné hmoty (půdní částice a organická hmota), druhou polovinu objemu tvoří půdní póry naplněné vzduchem a vodou. Obsah pórů má zásadní vliv na účinné vsakování vody do půdy a spolu s organickou hmotou regulují zadržování vody v půdě. Tak ale funguje jen zdravá a kvalitní půda. A ta naše trpí bezohledným využíváním.

„Zachránit nás před opravdu velkými problémy může jen zdravá půda a zdravá krajina,“ upozorňuje půdní mikrobiolog Miloslav Šimek. Musíme jí ale pomoci. „Nikdy není pozdě začít, říká se, ale je třeba začít dříve, než bude opravdu pozdě, tedy nyní!“ dodává profesor Šimek.

Máte zahrádku? Tak jestli si chcete udržet zdravou a kvalitní půdu, měli byste si řídit těmito »půdními« pravidly.

1. Pořiďte si kompost
Místo průmyslového hnojiva přidávejte kompost nebo vyzrálý hnůj. Můžete použít i mulčovanou trávu. Kompost dodává půdě potřebné živiny i potřebnou nezpracovanou organickou hmotu, o kterou se postarají půdní organismy.

2. Plevel pomáhá
Nenechávejte volnou půdu bez pokryvu. Nemějte těžkou hlavu, že nemáte vypletou zahrádku, právě v suchu i plevel pomáhá. Pokud nemáte na zahrádce jen pokryvné rostliny, doplňte volná místa mulčem, štěpkou nebo kamínky. Mezi půdou a pokryvem se udržuje příznivější mikroklima pro řadu organismů a půda tolik nevysychá.

3. Mějte »barevný« trávník
Zapomeňte na krásně střižený, hladký a jednobarevný »golfový« trávníček. Vyšší pestrost druhů rostlin i v trávníku přispívá k většímu počtu půdních organismů a kvalitnější půdě.

4. Važte si žížal
Nevyhánějte ze zahrádek ani z trávníku žížaly. Tyto půdní architektky pro vás půdu provzdušňují a přeměňují organickou hmotu na živiny pro rostliny a další půdní organismy.

5. Vsaďte na rozmanitost
Čím budete mít zahrádku rozmanitější (stromy, keře, trávník, záhony, vodní plochy apod.), tím větší šanci bude mít na překonání klimatických extrémů.

Zdroj: Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích

Autor:  růž

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.