Vlna sucha, vlna dešťů: Jak teď zachránit zahrádku?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vlna sucha, vlna dešťů: Jak teď zachránit zahrádku?!

Po tropech přišly deště, což je další šok...
Po tropech přišly deště, což je další šok... (Profimedia.cz)

Konečně prší, po úmorných vedrech bez vláhy je však půda v zahradách popraskaná, stálezelené keře spálené a v jezírcích se usídlili komáři. Zahrádky dostaly pořádně na frak, tyhle šoky jim nedělají dobře. Jak pomoci zahradě přežít?

Sucho a dřeviny
Opadavé dřeviny ve vaší zahradě nejspíš shodily listí a plně už zřejmě neobrostou. V příštím roce by se však bez problémů měly zazelenat znovu. Stálezelené keře se se suchem vyrovnávají mnohem hůř, a pokud jste je v době sucha nezalévali, mohl pro ně déšť přijít pozdě.

Jezírka kvetou
Tropické teploty způsobují také problémy s vodou v jezírcích a rybníčcích, ta může v důsledku silného rozmnožení řas změnit barvu. Jakmile horka ustanou a spustí se déšť, voda se vyčistí sama. Je ovšem možné, že se během veder vaše rybníčky staly útočištěm komárů. Zásobníky vody tedy zakryjte víkem, do zahradních jezírek můžete nasadit ryby, které se hmyzem i jeho larvami živí.

Trávník
Nově založené trávníky, které potřebují pravidelnou zálivku, sucha zřejmě »odnesly« a bude nutný nový osev, nebo i travní koberec. Pokud je váš pozemek v oblasti, kde sucha hrozí každoročně, vybírejte druhy trav, které hluboce zakoření a jsou schopné získávat vláhu i ve špatných podmínkách (například kostřava rákosovitá ).

Zelenině hrozí popraskání kořenů
Pokud jste zeleninu v suchu příliš nezalévali, je nebezpečí popraskání kořenů. Zejména to platí pro mrkev, celer, petržel, tak i brukvovitou zeleninu. Zvláště celer je náročný na vodu i živiny. Plody mohou i hnít, tak na zkoušku nějaký vytáhněte, přesvěčte se o stavu, aby problém nezničil celou úrodu.

Plísně útočí
Přáli jsme si déšť, teď však místo sucha zaútočí plísně. Ty se vyskytují v přehuštěné výsadbě. Můžete rostliny dodatečně protrhat, preventivně také můžete sáhnout po chemických přípravcích. V každém případě okamžitě odstraňujte nahnilé plody i listy, shnilého ovoce zbavte i ovocné stromy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.