Mezinárodní válka kvůli slavným kostem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mezinárodní válka kvůli slavným kostem!

Rachmaninov před válkou žil střídavě v USA a ve Švýcarsku
Rachmaninov před válkou žil střídavě v USA a ve Švýcarsku (Foto: Youtube, ara)

Dojde ke třetí světové válce kvůli ruskému skladateli Rachmaninovi? Doufejme že ne! I když chování světových mocností je někdy nevyzpytatelné. Třeba před sto lety vzešla z jednoho anarchistického atentátu první světová válka!

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy zakalil v těchto dnech nový spor. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij obvinil USA z toho, že si „zprivatizovaly“ odkaz Sergeje Rachmaninova (69), přestože jde o rodilého Rusa. A ruku v ruce s vedením ruské Rachmaninovovy společnosti požaduje, aby ostatky slavného skladatele byly přeneseny z pravoslavného hřbitova u New Yorku na Novoděvičí hřbitov v Moskvě.

Hvězdná dráha tohoto skladatele a klavírního virtuóza začala v Petrohradu a pokračovala v Moskvě. Po příchodu bolševiků v moci v roce 1917 však dal přednost zahraničnímu angažmá a do Ruska se již nevrátil. Jako uznávaný skladatel dirigoval ve Stockholmu a v Kodani, odkud jeho kroky i s rodinou vedly do USA. Ve své vlasti byl přijat na milost až těsně před smrtí, kdy po napadení Sovětského svazu hitlerovskými vojsky posílal do Ruska finanční dary.

Do mezinárodního sporu o Rachmaninovy ostatky se mezitím vložila skladatelova pravnučka Suzanne Sophie Rachmaninoffová-Wolkonská-Wannamakerová. Ta s převozem pradědových ostatků do Ruska nesouhlasí a bez jejího povolení Rusko se svou žádostí těžko uspěje. Spočinout na americké půdě prý navíc bylo součástí skladatelovy poslední vůle.

 

 

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.