Teplo si žádá lehkou stravu: Osvěžte se letními recepty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Teplo si žádá lehkou stravu: Osvěžte se letními recepty!

Kuskus jistě znáte, zkuste nově sáhnout po celozrnném.
Kuskus jistě znáte, zkuste nově sáhnout po celozrnném. (Profimedia.cz)

V horku, které v Česku panovalo a znovu se vrátí, si tělo žádá spíš lehké potraviny! Ideální je ovoce a zelenina! Aha! přináší recepty, které vás ochladí a ještě při nich využijete sklizeň se zahrádky.

Řecký kuskus salát

Potřebujeme: 1 hrnek kuskusu, 1,5 hrnku vody nebo vývaru, 1 lžičku oregana, rajčata pokrájená na menší kousky, půl salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky, 75 g řecké fety, hrst oliv bez pecek, 1 malou červenou cibuli, 3 lžíce citronové šťávy, 5 lžic olivového oleje, sůl

Jak na to: Do menšího hrnce nasypeme kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promícháme. Tuto směs zalijeme teplým vývarem či vodou, přiklopíme pokličkou a necháme několik minut nabobtnat. Do salátové mísy připravíme všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus přidáme do mísy a vše lehce promícháme.

Ostružinová zmrzlina

Potřebujeme: ½ kg ostružin, 200 g cukru, 1,5 lžíce citronové šťávy, 250 ml šlehačky

Jak na to: V hrnci několik minut vaříme ostružiny, cukr a citronovou šťávu, dokud se cukr nerozpustí a ostružiny nezměknou. Směs přendáme do mixéru a rozmixujeme. Poté přimícháme šlehačku, nalijeme do nádobek na nanuk. Zmrazíme.

Studená melounová polévka

Potřebujeme: 0,5 kg melounu, 0,5 kg rajčat, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, ½ okurky salátovky, 1 polévkovou lžíci hořčice, 1 polévkovou lžíci balzamico octa, hrst bazalky, sůl, pepř

Jak na to: Na oleji na pánvi podusíme do změknutí na kousky nakrájená rajčata, přidáme hrst lístků bazalky, prolisovaný česnek a společně vaříme asi 10 minut. Necháme vychladnout. Poté přendáme do hrnce, kam přidáme okurku, hořčici, ocet, cukr a nakrájený vypeckovaný meloun. Promícháme a rozmixujeme. Podle chuti dochutíme solí či cukrem a dáme vychladit.

Domácí okurková limonáda

Potřebujeme: 450 g salátových okurek, 400 ml vody, 50 g cukru krupice, 1 limetu, špetku soli, lžičku bezinkového sirupu, led

Jak na to: Okurky oloupeme a zbavíme semínek, pak nahrubo nakrájíme a spolu s 400 ml vody, cukrem, šťávou vymačkanou z limety, solí, bezinkovým sirupem a ledem rozmixujeme dohladka. Podáváme zasypané ledem a kousky okurky.

Cuketové chipsy

Potřebujeme: 1 cuketu, 2 lžíce olivového oleje, sůl

Jak na to: Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Pomocí papírových utěrek z nich nasajeme přebytečnou vodu, pak na plech položíme pečicí papír a na něj vyskládáme plátky cukety. Potřeme je olejem a posolíme. Pečte při 100 °C asi 3 hodiny. Teplotu trouby si můžeme změnit, raději ale cuketu hlídáme, aby se nepřipálila.

Autor:  efr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.