Po výbuchu chemičky v Litvínově evakuovala policie 1000 lidí: Pásmo smrti 2 km! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Po výbuchu chemičky v Litvínově evakuovala policie 1000 lidí: Pásmo smrti 2 km!

Po výbuchu vyšlehly z chemičky obří plameny.
Po výbuchu vyšlehly z chemičky obří plameny. (Foto Aha!: David Malík, Jana Ulrichová, Helena Natova, Facebook/P. Havlík, mapa Google)

Litvínov, čtvrtek 8.20 hodin. Chemičkou otřásl výbuch, z etylenové jednotky vyšlehly oranžovo- žluté plameny a začal se valit hustý dým. Následně se ozvala druhá exploze. Policisté evakuovali zaměstnance a kolem závodu vyklidili dvoukilometrové evakuační pásmo.

„Vybuchla tam kolona, která se zřejmě přehřála. Je to vlastně reaktor, tlaková nádoba,“ popsal Roman Procházka, který byl v tu chvíli jen 100 metrů od místa exploze, po které následoval požár. Do chemičky nejdříve dorazilo 7 hasičských jednotek, brzy ale bylo jasné, že to samy nezvládnou. Oheň se podle jejich mluvčího Lukáše Marvana rozšířil potrubím na další zařízení. Povolány proto byly posily z celého kraje. Zlověstný černý dým, který z chemičky stoupal, nebyl podle Mikuláše Dudy, mluvčího Unipetrolu, život ohrožující. Mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková uvedla, že bylo evakuováno přes 1000 lidí.

Protržený bubínek
Při výbuchu byl zraněn jen jediný člověk, řidič kamionu, který čekal u stáčírny benzinu. Tlaková vlna mu protrhla ušní bubínek. Záchranáři pak ošetřovali už jen hasiče, kteří kolabovali z vedra. Informace o pohřešované laborantce a o dvou dělnících, kteří při explozi údajně spadli z lešení, nikdo nepotvrdil.

Plyn musí dohořet
K výbuchu došlo na jednotce, kde se vyrábí etylen. Podle mluvčího Unipetrolu Mikuláše Dudy jde o granulát, sloužící pro výrobu plastů. Explozím předcházela porucha na chlazení propylenu, což je plyn, který následně začal hořet. Je nutné ho nechat vyhořet, což bude trvat minimálně 24 hodin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.