Umíráte horkem? 5 tipů, jak zchladit domov bez klimatizace + 5 rad, jak rychle ulevit přehřátému tělu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Umíráte horkem? 5 tipů, jak zchladit domov bez klimatizace + 5 rad, jak rychle ulevit přehřátému tělu!

Nejprve zastiňte všechna okna v bytě.
Nejprve zastiňte všechna okna v bytě. (Ilustrační foto: scom)

Útočí na nás teploty, na které nejsou Češi zvyklí a nejsou na ně ani připravení. Jak se ochladit, když v bytě není klimatizace a vy nemůžete utéct k vodě?

1. Zastiňte okna
Správně zastínit okna je to nejmenší, co můžete udělat a přitom snížit vyhřátí domu o 40 až 50 %. Ráno před odchodem z domova zatáhněte závěsy a žaluzie.

2. Správně větrejte
Ochlazení otevřením oken funguje, jen pokud vnější teplota není vyšší než 25 °C. Pokud je vyšší, je lepší mít okna zavřená. Větrejte hlavně večer a přes noc, kdy se vzduch alespoň trochu ochladí, a snažte se ho dostat do celého domu. Ráno okna zase zavřete. Při větrání využívejte proudění vzduchu, máte-li třeba chladný sklep nebo světlík, zkuste vzduch z něj průvanem nahnat i do dalších místností.

3. Roztočte ventilátory
Ventilátor zvýší proudění vzduchu, díky čemuž i vysoké teploty budou snesitelnější. Ve vhodném letním oblečení obvykle v klidu zvládáme teploty do 25 °C. Pokud přidáme lehký vánek v rychlosti okolo 2,5 km/h, rázem sneseme pohodlně i teplotu okolo 28 °C. Nezapomínejte ale, že větrák ochlazuje lidi, ne místnost. Je tedy zbytečné mít větrák puštěný, když nejste doma.

4. Zavírejte dveře
Pokud budete poctivě zavírat dveře, nebude horký vzduch proudit z místnosti do místnosti. Zvlášť pečlivě zavírejte kuchyň, pokud vaříte.

5. Zastavte slunce fólií
U prosklených bytů mohou být dobrým řešením protisluneční fólie. Lepí se přímo na sklo a mohou zadržet až 80 % slunečního záření, na rozdíl od závěsů a žaluzií však pustí dovnitř světlo.

První pomoc proti horku

I. Nevařte
Sporák či trouba zbytečně zvyšují teplotu v rozpáleném bytě a lehká zeleninová jídla se do horkých dnů stejně lépe hodí.

II. Zchlaďte se vodou
Kdykoli můžete, osvěžte se sprchou. Ráno, po příchodu z práce i před spaním. Chladná sprcha pomůže, ale úlevu přináší i teplá voda, která otevře póry.

III. Neutírejte se
Tělo se zchladí i osycháním.

IV. Bavlna v posteli i mimo ni
Povlečení i oblečení z lehké bavlny je pro horké dny i noci to nejlepší řešení. Přírodní materiál dobře dýchá a absorbuje vlhkost.

V. Pyžamo z lednice
Pokud opravdu nemůžete usnout, pomáhá obléci si pyžamo, které předtím vychladíte v lednici.

Další tipy, jak zchladit dům najdete ZDE

Přečtěte si
Josef124
20. 2. 2019 • 19:22

Když je vedro, tak nic jiného, než mobilní klimatizace nepomůže. Byt vyvětrat nejde, když je venku taky teplo. My jsme si koupili klimatizaci z https://www.vzdusin.cz/mobilni-klimatizace/Mobilni-klimatizace-Olimpia-Splendid-Dolceclima-plus , která dobře rozptýlí chladný vzduch po místnosti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.