Tamara (49) z Lysé nad Labem: Těhotenská cukrovka mi vzala nohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Tamara (49) z Lysé nad Labem: Těhotenská cukrovka mi vzala nohu!

Tamara se ani po amputaci nevzdala, nový partner jí pak pomohl vrátit se k milovaným koním.
Tamara se ani po amputaci nevzdala, nový partner jí pak pomohl vrátit se k milovaným koním. (Foto: ara)

Tamara Václavíková (49) z Lysé nad Labem čekala před šestadvaceti lety druhé miminko a postihla ji drobná nepříjemnost – těhotenská cukrovka. Lékaři ji uklidňovali, že všechno bude v pořádku. Jenže nebylo. Její stav se zkomplikoval a nakonec přišla o nohu.

„Tehdy mě všichni utěšovali, že po porodu cukrovka odezní,“ říká Tamara. Přestože většinou tomu skutečně tak bývá a po porodu se stav zase vrátí do normálu, Tamara patřila mezi procento žen, které to štěstí neměly. Cukrovka nezmizela, naopak se zhoršovala. Oporu nenašla vyčerpaná Tamara ani u svého partnera. „Starosti kolem dvou malých dětí, rekonstrukce domu a únava z nemoci způsobovaly problémy v manželství, které vyústily až v rozvod,“ vzpomíná na smutné chvíle. To nejhorší ji ale ještě čekalo.

Po čase si všimla, že ztrácí cit v pravé noze. Cévy a nervy začaly zakrňovat a lékaři nemohli končetinu zachránit. „Nohu mi amputovali v roce 2013 a já musela na vozíček. Invalidní důchod ale nestačil na pokrytí základních životních nákladů a bez pomoci ostatních jsem téměř nic nedokázala. Nejvíce mě trápilo, jak omezuji své děti,“ popisuje Tamara. V té době jí lékaři doporučili léčbu inzulinovou pumpou. Ačkoliv se žena obávala, že s amputovanou končetinou a krabičkou na těle nenajde životního partnera, na léčbu kývla. Příběh má dobrý konec.

„Potkala jsem muže, který mě podržel i v těžkých chvílích,“ usmívá se Tamara. Nový partner jí pomohl vrátit se k jejímu milovanému koníčku, jízdě na koni. „Vodil mě a já se sotva držela v sedle! Letos jsem už startovala na hobby závodech. Po dvou letech od amputace, byla jsem v euforii! Poprvé za život jsem opravdu přijala své onemocnění se všemi komplikacemi. Pokud půjde všechno dobře, přihlásím se na mistrovství České republiky v paradrezuře,“ líčí Tamara s širokým úsměvem.

Těhotenská cukrovka
Zvláštní typ diabetu, který se objevuje v těhotenství. Vzniká kombinací dvou faktorů: slinivka neprodukuje dostatek inzulinu a tkáně ho nesprávně zpracovávají. Obvykle po porodu odezní, ve vzácných případech ale může přetrvat.

Inzulinová pumpa
Inzulin si pacienti běžně píchají drobnou jehličkou (inzulinovým perem), tento způsob však nedokáže zajistit hladinu inzulinu v těle tak, jak ji pacienti potřebují. Oproti tomu inzulinová pumpa je elektronicky řízený přístroj, díky němuž nemocný dostává přesné dávky inzulinu podle aktuální potřeby. Dovoluje uvolnit denní režim – není nutné brzy ráno vstávat kvůli injekci inzulinu ani jíst v přesně daných pravidelných intervalech tak, jak je běžné při klasické aplikaci inzulinu.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.