70 let od Hirošimy a Nagasaki: Čech byl v letadle smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

70 let od Hirošimy a Nagasaki: Čech byl v letadle smrti!

V posádce letadla, které svrhlo bomby byl i Čech.
V posádce letadla, které svrhlo bomby byl i Čech. (Foto: ara)

Americký bombardér, který shodil na Hirošimu atomovou bombu, dostal jméno Enola Gay. Přezdívku mu dal první pilot letounu Paul W. Tibbets podle křestního jména své matky. Posádka letounu se pečlivě vybírala a prověřovala několik let v přísném utajení. O atomové bombě přitom na palubě nikdo z posádky neměl ponětí. To, že vezou atomovou bombu a co musí udělat, se dozvěděli až ve vzduchu od svých nadřízených.

Hlavní střelec – Joe S. Stiborik (†69)

Jeho rodiče Antonín a Cecílie pocházeli ze Žďáru nad Sázavou! On se jim ale narodil už v USA, kam emigrovali. Otec tam začal pracovat jako editor českojazyčných novin. Už odmalička chtěl být Joe pilotem. Smůlou však bylo, že byl barvoslepý. „Jedl pořád hodně mrkve, ale nikdy neprošel testy,“ zavzpomínala jeho nejstarší dcera Stephanie. V roce 1942 narukoval jako dobrovolník k americkým vzdušným silám a učil se ve škole pro radisty. Během jednoho z tréninků se seznámil s Paulem Tibbetsem.

Okamžitě si padli do oka a stali se z nich velcí kamarádi. Nebylo překvapením, když si ho pak vybral do své posádky. Přestože tom, co mají udělat, se dozvěděl v polovině letu, už pár dní předtím měl nepříjemný pocit. Bylo mu pouhých třicet let. „Večer před odletem jsem šel do kostela na mši a s sebou si vzal jako talisman pro štěstí lyžařského kulicha,“ uvedl v jednom z mála rozhovor ů, které za svůj život dal. Během letu dostali od velitele pilulky s kyanidem, to kdyby se akce nezdařila. Tibbets se mu mezi čtyřma očima svěřil, že dostal příkaz zastřelit toho, kdo by si je odmítl vzít.

Po válce žil Joe skromným životem katolíka, měl dvě dcery. Za hrdinu se nepovažoval. „Neuvědomovali jsme si, co vlastně s sebou máme a co tahle puma dokáže,“ přiznal. „Byl voják, dostal úkol, a tak to udělal. Byl ochoten riskovat život, aby zastavil válku,“ prozradila o něm dcera Stephanie. Stiborik zemřel v roce 1984 na srdeční záchvat.


Přečtěte si
pravlast
10. 8. 2015 • 09:12

Enola Gay = Enola ***,homouš- pilotova matka měla hezké jméno.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.