Znáte nejteplejší místa Česka? My ano! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Znáte nejteplejší místa Česka? My ano!

Plzeň, 8. srpna 2015, 12:15 - Teplota 36,3 °C
Plzeň, 8. srpna 2015, 12:15 - Teplota 36,3 °C (Foto: Zbyněk Schnapka )

Česko spaluje žár. Máme za sebou nejteplejší den letošního léta, teploty atakovaly dosavadní rekord v historii měření 40,4 °C. 

Nejteplejších míst v Česku je podle meteoroložky Dagmar Honsové z Meteopressu jen několik. Dlouhodobě je to Praha, Doksany, Dobřichovice, kde byl v roce 2012 naměřeno rekordních 40,4 °C, Kuchařovice, Kopisty, Brno-Žabobřesky, Brandýs nad Labem, Brod nad Dyjí. Proč právě tady slunce tolik pálí? 

„Roli hraje nadmořská výška do 300 metrů. S nadmořskou výškou teplota vzduchu klesá o 0,65 °C na každých 100 m,“ objasnila Honsová. Roli hrají i další faktory. Podle klimatologa Radima Tolazse z Českého hydrometeorologického ústavu je v těchto oblastech rovina, udržuje se zde teplý vzduch a v okamžiku, kdy málo fouká vítr, dochází k hromadění tepla.

I když se teď podle měření více potíme v Čechách, neznamená to, že by se Morava ochlazovala. „Vždy bylo nejtepleji na Moravě od Brna na jih, stejně jako v Polabí a na Žatecku. Na tom se toho moc nemění. Nastávají jen situace, že je tepleji jednou tady, podruhé tam,“ říká Tolasz.

Klimatolog: Praha se otepluje
Co se ale mění, je skutečné oteplení v Praze. Na tom má podíl člověk. Klimatologové hovoří o »tepelném ostrovu«. „Praha jako milionová aglomerace akumuluje teplo. Souvisí to s tím, že je to obrovský zastavěný prostor s tmavými plochami, které vstřebávají teplo, špatně se zde větrá vzduch, méně tu fouká vítr. Teplota pak narůstá více než ve volné krajině a v okolí malých měst,“ objasňuje Tolasz.

I v létě u nás mrzneme
Teď se sice »pečeme«, ale v Česku jsou i místa, kde jsme minulý měsíc mrzli – Jizerka, Šindelová, Rokytská slať. „Jsou to tzv. mrazové kotliny, kde v červenci v noci klesala rtuť teploměru pod bod mrazu. Děje se to za jasné noci a chladného severního proudění, kdy studený vzduch stéká po horách do mrazových kotlin,“ vysvětluje Honsová.

Naměřili jste víc než meteorologové?
Je možné, že jste doma naměřili i větší horka či zimy, než uvádějí meteorologové. Použít je do statistik ale nelze. Data mohou být použita jen ze stanic Českého hydrometeorologického ústavu. Tam se k měření používají certifikované přístroje, které jsou umístěny 2 metry nad zemí v zastíněné bílé meteorologické budce se »žaluziemi«. 

Andrea (19) a Petra (21): Nesmíme na sluníčku usnout!

Plzeň nepatří mezi nejteplejší místa Česka. I tam však bylo včera vražedné horko. Přežít šlo podle Andrey Bulínové (19) a Petry Hlaváčové (21) jedině u vody. Nejtropičtější den letošního léta strávili v areálu plaveckého bazénu v Plzni na Slovanech. „Kam jinam bych teď šla než k vodě,“ říkala Petra a Andrea dodala: „Hlavně nesmím na sluníčku usnout jako v úterý, kdy jsem byla celá spálená. Jinak je u vody fajn.“



 

Autor:  vet,zb

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.