Výstraha kvůli vysokým teplotám platí až do odvolání! Čeho se vyvarovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Výstraha kvůli vysokým teplotám platí až do odvolání! Čeho se vyvarovat?

Meteorologové varují před vysokými teplotami!
Meteorologové varují před vysokými teplotami! (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Celé území Česka opět zasáhnou vedra. Nejprve vystoupá rtuť velmi vysoko již ve čtvrtek v části Čech, v pátek a sobotu pak i ve zbytku republiky. Teploty mohou přesáhnout 37 stupňů. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dále také platí výstraha před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.

Lidé by měli v horkých dnech omezit tělesnou zátěž, pohyb venku a vyhýbat se přímému slunci. Před slunečními paprsky chraňte i oči pomocí slunečních brýlí, nezapomeňte na opalovací krém a pokrývku hlavy. Důležitý je i příjem tekutin.

V horkých dnech se nedoporučuje pití alkoholických nápojů, kouření. Lepší je oblékat bavlněné oblečení než syntetické materiály. Vyvarujte se fyzické námahy a tučným pokrmům.

Rozeznáte od sebe úpal a úžeh?

Zatímco úžeh způsobuje sluneční záření, které spolu s vlastním teplem poškozuje mozkové buňky, úpal je důsledkem nadměrného horka jako takového, kdy tělo přestává odvádět přebytečné teplo. Úžeh tak hrozí třeba po dlouhém přehnaném slunění, kdežto úpal může být důsledkem pobytu v uzavřeném autě v horkém dni.

Autor:  mel,ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.