Čunek: Zase jen bla, bla, bla…! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Čunek: Zase jen bla, bla, bla…!

Jiří Čunek
Jiří Čunek (: archiv)

PRAHA – Vícepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek, obviněný z korupce, se zřejmě zhlédl v pohádce o Pyšné princezně a popleteném králi, který odvolával, co slíbil a sliboval, co odvolal.

Vícepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek, obviněný z korupce, se zřejmě zhlédl v pohádce o Pyšné princezně a popleteném králi, který odvolával, co slíbil a sliboval, co odvolal. Před pár dny, kdy popadesáté odmítl rezignovat na své místo ve vládě, slíbil, že v pátek předloží důkazy o své nevině. Jenže – zase to bylo jenom to jeho bla, bla, bla! Klíčová svědkyně, která se měla ve čtvrtek dostavit ke svědectví, prý bude policií vyslechnuta až příští týden.

Zatímco ve světě je zcela normální, že pokud se jen objeví podezření z trestného činu, politik okamžitě odstoupí a případně se do politiky vrací po očištění svého jména, Čunek je jiný geroj! „Svým odchodem bych přiznal svoji vinu, proto neodstoupím,“ trvá dál na své podivné logice…

Přesto mu nyní možná svitla naděje. Jeho právníci podle serveru aktuálně.cz předložili důkaz, který by mohl svědčit o jeho nevině. Šek z Komerční banky firmy H&B Real, od níž měl údajně dostat půlmilionový úplatek. Na šeku je uveden čas 14.25 h. Klíčová svědkyně proti Čunkovi Marcela Urbanová však celou dobu tvrdí, že úplatek měl převzít již v 11.30 h. Že by…

Korupční aféra: Jak šel čas…

  • Leden 2007 – Policie začíná zkoumat, kde v roce 2002 vzal půl milionu korun, které si uložil do banky ještě jako vsetínský starosta.
    Čunek několikrát mění tvrzení o původu peněz.
    1. „Jsou to mé celoživotní úspory, určené na stavbu domu.“
    2. „Nemohu si vzpomenout, kde jsem ty peníze vzal“
    3. „Jsou to vrácené peníze od státu, které mi byly vyplaceny po zkrachovalé Union bance.“
    Ozývají se první hlasy, aby Čunek podal demisi.
  • 7. únor – Senát zbavuje Jiřího Čunka imunity, může tak být vydán trestnímu stíhání. Čunek původně tvrdil, že o zbavení imunity požádá sám. Následně ho policie obviňuje z korupce.
  • 12. únor – Čunek podává stížnost proti svému obvinění. „Já nechci odstoupit! Poté, co budu znát výsledky svého odvolání, tak budu o svém dalším setrvání ve vládě hovořit se svými stranickými kolegy,“ řekl Jiří Čunek s tím, že to bude možná za týden.
  • 28. únor – Státní zástupce jeho stížnost zamítá, Čunek přesto ve vládě zůstává. „Nemám zatím v úmyslu dát k dispozici svůj vládní post.“ Sociální demokraté to berou jako porušení veřejného slibu.
  • 3. března – Další skandál – policie zatýká tři muže a obviňuje je, že se pokusili uplatit sekretářku Urbanovou, hlavního svědka v kauze, aby změnila výpověď ve prospěch vicepremiéra. Čunek ale zůstává stále v klidu.
  • 15. března – Čunek podstupuje čtyřhodinový rozhovor na policii. „Z výslechu mám dobrý pocit a opět opakuji, že z funkce odstoupit nehodlám.“
  • 26. března – Premiér Topolánek i šéf zelených jasně naznačují, že vyzvou Čunka k rezignaci.
  • 28. března – Po schůzce lídrů vládní trojkoalice Topolánek obrací a říká, že nebude Čunka k odchodu nutit. Ten slibuje, že do pátku předloží nevratné důkazy o své nevině.
  • 30. března (včera) – Zase nic! Jeho právníci přesto tvrdí, že mají důkaz o jeho nevině. Uvidíme...
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.