152 uprchlíků míří do Česka: Dorazí rodiny i 10 vdov! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

152 uprchlíků míří do Česka: Dorazí rodiny i 10 vdov!

Do Česka by měla přicestovat i Sára, které vyrvali bojovníci Islámského státu dcerku Leilu (8) z náručí a unesli. Dosud ji neviděla.
Do Česka by měla přicestovat i Sára, které vyrvali bojovníci Islámského státu dcerku Leilu (8) z náručí a unesli. Dosud ji neviděla. (Foto Aha! – Ladislav Křivan, EPA, ara)

Prvních 152 křesťanských uprchlíků z tábora v iráckém Ebílu, které vybral Nadační fond Generace 21, je připraveno na cestu do Česka. Seznam nyní dostala k dispozici vláda. Ubytování jim zajistí buď sami organizátoři, nebo jim má pomoci české ministerstvo vnitra.

Fond se chystá do Česka dopravit křesťany, kteří prý přes noc přišli prakticky o všechno. Za příklad si berou pomoc Židům v období druhé světové války. „Oskaru Schindlerovi se nepodařilo zachránit všechny Židy ze seznamu. Sir Nicolas Winton také nezachránil všechny děti, ale aspoň něco udělali. Naše jméno může klidně zůstat v pozadí, jde nám hlavně o záchranu těch lidí,“ řekl Dan Drápal z nadačního fondu.


Lidé, kteří mají šanci dostat se do České republiky, mají věkový průměr 26 let a je mezi nimi 10 vdov. „Chtějí tady pracovat, studovat a platit daně. Všichni ví, že pojedou právě do Česka, a všichni tady chtějí zůstat,“ tvrdí koordinátor celého projektu Jan Talafant.

Organizátoři mají zajištěné ubytování pro 152 osob. V první fázi by měli bydlet v budově, kterou má organizace k dispozici, nebo v objektu ministerstva vnitra. Tam podstoupí lékařské vyšetření a budou se učit češtinu. Ve druhé fázi by už měli bydlet v rodinách po celém Česku. Organizátoři se chtějí vyvarovat vzniku ghett. „S křesťany umíme pracovat. Umíme přidat lidi, kteří umějí pomoci těm, co pomoc potřebují,“ upřesnila Zdeňka Rybová z časopisu Res Claritatis.

Jakmile projekt dostane zelenou, jsou prý organizátoři připraveni uskutečnit přesun uprchlíků okamžitě. „Momentálně už máme na účtech anebo formou příslibu k dispozici několik milionů. Jsou to finanční prostředky na cestu sem a na pokrytí základních výdajů na rok života pro všech 152 křesťanských uprchlíků,“ dodal Talafant.



Autor:  sou

Přečtěte si
-bello-
29. 7. 2015 • 16:21

Mylně jsem se domnívala, že vdovy jsou po klimakteriu ....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.