Rath dal před rozsudkem přednost pacientům, ale... Soudce mu naordinoval 8,5 roku! ...a »amputoval« 21 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rath dal před rozsudkem přednost pacientům, ale... Soudce mu naordinoval 8,5 roku! ...a »amputoval« 21 milionů!

David Rath se krátce po vynesení rozsudku setkal před svojí ordinací v Hostivici s novináři.
David Rath se krátce po vynesení rozsudku setkal před svojí ordinací v Hostivici s novináři. (Foto Aha!: Zbyněk Pecák, ČTK)

Osm a půl roku basy a propadnutí více než 21 milionů. Tak zní trest pro exhejtmana Davida Ratha (49), který si podle verdiktu soudu udělal z veřejných zakázek výhodný byznys. Rath si to odmítl vyslechnout na vlastní uši. „Je to exemplární divadlo,“ řekl s tím, že dal přednost svým pacientům.

Verdikt o vině a trestu vynesl soudce Robert Pacovský 1165 dnů poté, kdy zásahová jednotka zadržela tehdejšího středočeského hejtmana a poslance se 7 miliony korun v krabici od vína. Rath má strávit 8,5 roku ve věznici s ostrahou a propadnout mu má majetek za více než 21 milionů – tedy 8 milionů nalezených v jeho domě, 5 milionů v úschově na účtu jeho advokáta, 7 milionů v krabici od vína a zabavených 44 500 eur (1,2 milionu korun).

Podle soudu byl Rath spolu s Kateřinou a Petrem Kottovými, odsouzenými už dřív, hlavou korupční chobotnice. Zatímco oni si na úplatcích přišli na 38 milionů, Rath dostal asi 16 milionů, dalších 6 už kvůli zatčení převzít nestihl. Předávání úplatků za osm zakázek, mezi nimiž je třeba modernizace nemocnic v Mladé Boleslavi, Kutné Hoře nebo Kolíně, je podle soudce zaznamenáno odposlechy místností a telefonů. Pomohla i výpověď spolupracující obžalované podnikatelky Ivany Salačové. Pacovský řekl, že vycházel ze záznamů, které jsou téměř stoprocentně zřetelné a nelze je zpochybňovat.

„Bylo uskutečněno rozsáhlé dokazování, je zcela postačující, aby bylo možné uskutečnit závěry, které jsme konstatovali, aby byly objasněny všechny skutečnosti,“ řekl soudce. Proti nepravomocnému verdiktu se Rath hodlá odvolat. Rozsudek byl podle něj dopředu připravený. „Jsem rád, že byl zrušen trest smrti, jinak bych ho dostal,“ prohlásil v Hostivici, kde se setkal s novináři. Měl prý informace o výši trestu už dřív z okolí soudu a čekal prý i deset let.

Novanská: 5 let a půl milionu

Rozsudek si včera nepřišla osobně vyslechnout ani Lucia Novanská (35). Bývalá členka představenstva a dozorčí rady administrátorské společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, byla nepravomocně odsouzena na pět let a k peněžitému trestu půl milionu korun.

 

Autor:  map

Přečtěte si
italiano
24. 7. 2015 • 18:00

Když se chce, jde to velmi rychle.Fakt je, že kauza Rath není černobílá.On má svým způsobem pravdu, že je to nespravedlivé. Všem se totiž neměří stejným metrem, a někomu se neměří už vůbec.Nicméně bylo by jen málo politiků dál na svých místech ,a ti co by je nahradili by nemuseli být jiní. Jak řekl Janeček, chce to materiál/ nestačí vymést chlívek/ a já dodávám, že by stačilo najítž jednu osobnost, aby se nakročilo ke změně. Zatím tu totiž nenastala.

stekajicikocka
24. 7. 2015 • 17:55

jeden z jeho advokátů má dlouhé prstíky, i když policie neselhala a vyšetřila vše jak se patří. ....ale u Vrchního soudu pan soudce Zelenka rád osvobozuje/ H systém/ a nemá ani příliš moc rád vysoké tresty prvoinstančního soudu.

anezat
24. 7. 2015 • 16:20

Rath je ojedinělá bublina, takových lotrů tady přece běhá víc a smějí se nám, též by měli být souzeni. Je dost zajímavé, že u Nečase s tou jeho "kobylou" v TV audiopřenos nebyl, zde ano. Věřím slovům jednoho poslance, že proces bude trvat ještě několik let. A teď se do mě všichni pusťte, jak je libo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.