Arabské pikniky v centru Teplic štvou místní obyvatele: Koberec na trávě, židle a binec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Arabské pikniky v centru Teplic štvou místní obyvatele: Koberec na trávě, židle a binec!

Arabové posedávají v parcích.
Arabové posedávají v parcích. (Foto Aha!: Jana Ulrichová, pro Aha!/Pavel Blín, Facebook)

Arabů v Teplicích přibývá. Místní se znepokojením sledují, jak obsazují další domy v lázeňské čtvrti. Zřizují si zde své kliniky, prodejny, autopůjčovny i hotely.

Teď, v horkých letních dnech je podle místních situace ještě horší. Početné arabské rodiny se ze svých apartmánů stěhují do parků, kde po nich zůstává obrovský nepořádek. „Na trávu rozloží koberec, kolem nanosí židle, udělají si tam obrovský piknik, hlučí až pozdě do noci a odpadky pak nechají na místě,“ popsal Pavel Blín, který Aha! poskytl i několik fotek. Dodal, že město to řeší úklidovou službou, která do parku a ulic naběhne nad ránem a vše uklidí dřív, než se Tepličané vzbudí. V parcích přibyly cedule s upozorněním, jak se tam chovat. Nápisy jsou i v arabštině, míjí se ale účinkem. Odpadky se válí vedle prázdných košů. „Nejsou zvyklí po sobě uklízet. Přijíždí sem bohatí šejkové z Emirátů, Saúdské Arábie a Kuvajtu, zvyklí, že doma za ně někdo uklidí. Své zvyky tady měnit nechtějí,“ dodal.

Protestní venčení psů

Naštvaní místní zkouší organizovat různé protestní akce. V Šanovském parku, kde Arabové velkým ohňostrojem oslavovali konec ramadánu, zkoušeli například ve stejné době hromadně venčit své psy. Skupina asi 15 lidí procházela parkem a kolem nich vybuchovali rachejtle. „Mají hodně peněz. Kdybych si udělala ohňostroj v centru já, tak mi to policie zakáže a dostanu pokutu. Hlídka nic neřešila, jen tam stála, ono stát oproti stovce rozjařených Arabů... Připadalo mi, že se jich bojí, měli jednoznačně poslat další policisty,“ uvedla na Facebooku jedna z účastnic.

Co na to město?

Město připouští, že nepořádek v centrálním parku je problémem. „Represe nepovede k tomu, že se hosté začnou chovat způsobně. Preferujeme cestu diskuse. Městu je často vytýkáno, že nečiní patřičné kroky, avšak pravda je taková, že činí, ovšem proces kultivace muslimských návštěvníků je během na dlouhou trať a výsledky nelze vidět druhý den,“ vysvětlil radní Dominik Feri.

 

 



Autor: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.