Hoří Korčula i Pelješac! Ráj českých dovolenkářů v Chorvatsku sužují obří požáry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hoří Korčula i Pelješac! Ráj českých dovolenkářů v Chorvatsku sužují obří požáry

České dovolenkové ráje v plamenech,
České dovolenkové ráje v plamenech, (Foto: Facebook.com, Twitter, Youtube)

Oblíbené dovolenkové ráje Čechů jsou v plamenech! Tak přesně tyto zprávy přicházejí z chorvatské Dalmácie! Hoří ostrov Korčula a poloostrov Pelješac, kam i letos míří za svou dovolenou desetitisíce Čechů! Hasičům se navíc vzdor neustálé snaze nedaří dostat ohně pod kontrolu, práci jim stěžuje horké a suché počasí.

Silné požáry zasáhly poloostrov Pelješac a oblíbený ostrov Korčula. Několik oblastí muselo být kvůli rychle se šířícím požárům evakuováno, i přes včasný zásah se však chorvatských hasičů nedaří dostat ničivý oheň pod kontrolu. Práci jim značně komplikuje horko, doprovázené silným větrem, který ohně znovu rozdmýchává. Shořelo už 1400 hektarů lesů a vinic.


V plamenech, jež zuří již třetím dnem, zahynuly desítky ovcí a koz, popelem lehly i olivové háje, vinice, borovicové lesy, shořela řada hospodářských stavení a k nim náležících vozů. Oběti na lidských životech nejsou ze zasažené oblasti zatím hlášeny. „Máme dostatek lidí, jsou už sice hodně unavení, ale dělají všechno proto, aby udrželi oheň dál od obydlených oblastí, a to se nám daří,“ řekl chorvatské televizi HRT hasič Slavko Tucanović. S hašením plamenů pomáhají několika stovkám hasičů i letouny a helikoptéra.

HRT dále uvedla, že požár, jehož linie se vinou silného větru roztáhla až na dva kilometry, poškodila dálkové vedení a část poloostrova Pelješac je tak bez elektrického proudu. Nejvíce ohrožena je momentálně osada Brna na ostrově Korčula, v jejíž blízkosti hoří olivové háje a vinice. Místní úřady požádaly o pomoc armádu.



Autor:  vpa

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.