Češi v Libanonu: Po pětici krajanů pátrají už čtvrtým dnem! CO ZATÍM VÍME?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Češi v Libanonu: Po pětici krajanů pátrají už čtvrtým dnem! CO ZATÍM VÍME?!

Nad rozbřeskem se vozidlo s SPZ 102470 našlo. Parkovalo u silnice ve městě Kafraja, jež se nachází nedaleko hranic se Sýrií. Po šesti cestujících se slehla zem.
Nad rozbřeskem se vozidlo s SPZ 102470 našlo. Parkovalo u silnice ve městě Kafraja, jež se nachází nedaleko hranic se Sýrií. Po šesti cestujících se slehla zem. (Foto: ara)

V Libanonu se stále pohřešuje pětice Čechů. Auto, v němž jeli s taxikářem Saíbem (50), našla policie v sobotu ráno zaparkované u silnice ve městě Kafraja na východě země. Tam stopy mizí… Postupně se ale objevují informace o tom, co byli Češi zač a proč se zřejmě do nebezpečné oblasti vydali. Co už víme?

Právník Jan Š. (55), tlumočník Adam H. (36), novináři Miroslav D. (47) a Pavel K. (45) a Martin P. (32), vysoce postavený muž z bezpečnostních složek, odletěli 14. července do Libanonu. Tam podle serveru Annahar.com přistávají o den později na mezinárodním letišti a ubytovávají se v luxusním hotelu Coral Beach, kde je ve čtvrtek vyzvedává jejich známý, taxikář Saíb (50). U hotelu zaparkoval svou stříbrnou kiu, naložil do ní Čechy i s jejich zavazadly a společně zamířili na jih.

 V tuto chvíli se už informace o pohřešovaných začínají rozcházet. Jednou z možností je, že odjeli k hranicím se Sýrií, kde natáčeli reportáž o uprchlících a Islámském státu. Svědčí o tom prý i dva rozhovory zaznamenané na kamerách, které po nich zůstaly v autě. Možné také je, že cílem jejich cesty byl původně Ansar. Tam ostatně žije i Saíb, u něhož minimálně Jan Š. v minulosti byl. Naposledy k němu zavítal počátkem loňského září a mj. se účastnil i rodinné oslavy.

Po šesti mužích policie už čtvrtým dnem pátrá. Prozatím bezvýsledně. V rukou mají strážníci jen pasy Čechů a osobní věci, jež v autě zanechali. „Nevíme, co se stalo, ale předpokládáme, že byli uneseni... Strůjci operace chtěli dát najevo, že to byl únos, protože pasy a kamery mohli snadno ukrýt. Je však zvláštní, že se k akci zatím nikdo nepřihlásil a že nikdo nenavázal kontakt s místními ani českými úřady,“ citoval libanonský list L`Orient-Le Jour svůj zdroj.

Jeden z pěti Čechů, kteří zmizeli v Libanonu: Byl to důstojník zpravodajské služby!

Jeden z pěti Čechů, pravděpodobně unesených v Libanonu, je vysoce postavený činitel bezpečnostních složek. Jak se Aha! podařilo zjistit, jde o důstojníka vojenské zpravodajské služby Martina P. (32), který sloužil i v Afghánistánu. Působil tady na vrtulníkové základně Šarana jako jeden z největších expertů na vyhodnocování rizikových situací v bojových podmínkách. O jeho vynikající fyzické i psychické kondici pak svědčí, že se svým týmem zvítězil v náročném závodě průzkumných a speciálních jednotek Antropoid. Martin P. je ženatý a s manželkou Zuzanou má tříletého syna Davídka. Ministerstvo obrany jeho angažmá odmítá potvrdit: „Informace podobného druhu zásadně nekomentujeme,“ řekl pro Aha! mluvčí ministerstva.

Martin P. přednášel o bojových zkušenostech svým kolegům.

Autor:  vk,map

Přečtěte si
zadnice
21. 7. 2015 • 17:17

Nevíme sice nic, ale budeme to neustále rozebírat v tisku, rozhkasu i na čt24!!!

stekajicikocka
21. 7. 2015 • 11:22

Mělo by se postupovat vždy stejně, jako by se mělo měřit stejným metrem. když někoho vykoupí, tak to paltí pro všechny. Ale tady se některé kauzy házejí již předem do odpadkového koše.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.