Nečekané! Vlasta Burian stojí za úspěchem pražské zoo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nečekané! Vlasta Burian stojí za úspěchem pražské zoo!

Oblíbencem ředitele  zoo Miroslava Bobka je lachtan Meloun, který mu včera dal na oslavu pravou lachtaní pusinku.
Oblíbencem ředitele zoo Miroslava Bobka je lachtan Meloun, který mu včera dal na oslavu pravou lachtaní pusinku. (﷯Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Máme skvost! Pražská zoo je 4. nejlepší na světě. Na špičku světových "nej" ji vyneslo hodnocení uživatelů cestovatelského serveru TripAdvisor. Před Prahou jsou už jen tři zahrady... Na prvním místě se umístila americká San Diego Zoo, druhá je Loro Parque na Tenerife a třetí Singapore Zoo.

Loni byla Praha sedmá a posouvá se stále dál. „Vždycky můžeme být ještě lepší, ale teď už to bude, pokud jde o umístění, nesmírně obtížné,“ komentoval úspěch ředitel zoo Miroslav Bobek. Mezi jeho oblíbence patří lachtan Meloun, který mu včera dal na oslavu pravou lachtaní pusinku. Jaká byla? „Mokrá a rybí,“ usmíval se ředitel. Proč je oblíbencem právě Meloun? „Je synem slavného povodňového Gastona a otcem jeho vnuků. Je i vazbou na historii. Prvního lachtana ve 30. letech věnoval zoo Vlasta Burian,“ objasnil Bobek.


Chovatelé ukázali své miláčky
Zvířatům se v zahradě věnují ve dne v noci. Návštěvníci většinou milují opice, slony či žirafy. Jaká jsou ale nejoblíběnější samotných chovatelů pražské zoo? V péči mají  4727 zvířat, 654 různých druhů.

Medojed Čert je šikula  
Miláčkem kurátora savců Pavla Brandla je medojed Čert. „Je jediný v České republice a jeden z mála v Evropě,“ říká Brandl. Třebaže jsou medojedi na pohled malí, jsou to podle něj chováním velké šelmy schované do tělíčka malé kuny. „Je to takový pracovitý chlapík. Je jedním z mála zvířat, které dokáže řešit problémy a používat k tomu nástroje. Na ústup zažene i levharta nebo kaferské buvoly,“ chválí medojedy kurátor.

Výreček filipínský je náš úspěch
Srdeční záležitostí kurátora ptáků Antonína Vaidla je ještě ochmýřené mládě výrečka filipínského. „Filipíny jsem si zamiloval, jsou jedním z nejohroženějších regionů na světě, proto zástupce filipínské fauny je mým oblíbeným. Navíc tohle ptáče je i náš úspěch. Dnes jsou jen tři zahrady v Evropě včetně nás, které tento druh rozmnožují,“objasňuje Vaidl.  

Agamka písečná je bojovník
Oblíbencem kurátora plazů Petra Velenského je agamka písečná, jejíž domovinou jsou pouště střední Asie. „Je to zvíře nevelké tělem, ale velké psychikou, velmi statečné. Vypadá jako mongolský nájezdník,“ říká Velenský. V poušti prý sedí agamky na vršku duny, svinují ocásek, poskakují, otevírají tlamu a sdělují – pánem pouště jsem tady já. „V současné době jsme jediní na světě, komu se chov agamek daří,“ dodává Velenský.






Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.