Ostrý dopis právník Petra K. šéfce soudu: Co tím sleduje? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ostrý dopis právník Petra K. šéfce soudu: Co tím sleduje?

Předsedkyně senátu Renáta Gilová.
Předsedkyně senátu Renáta Gilová. (Foto Aha!: Zbyněk Pecák, Petr Novotný)

Kauza Petra K. (37) vyvolává emoce i ve dnech, kdy neběží hlavní líčení. Předsedkyni Krajského soudu v Ostravě Ivě Hrdinové byl odeslán dopis, v němž si právník stěžuje na chování přísedících soudců. Ti prý během líčení s Petrem K. usínají.

Deník Aha! má části dopisu k dispozici. „Dopis jsem napsal, ale než mi dojde odpověď, tak bych rád zůstal v anonymitě,“ potvrdil jeden z českých právníků. Píše v něm o usínání přísedících. „Jak může tento senát spravedlivě a nestraně rozhodovat o osudu člověka, když polovinu všech jednaní spí. Mám za to, že tito přísedící se dopouštějí přečinu a to pohrdání soudem,“ napsal právník na soud do Ostravy.

Ve své dlouholeté praxi prý nezažil podobné chování znalce, jako v kauze s Petrem K. „Při posledním veřejném zasedání předsedkyně dokonce respektovala maximálně nevhodné chování soudního znalce, který během výslechu profesora Štefana (vypracoval revizní posudek z oboru soudního lékařství) neustále dělal do veřejnosti grimasy obličejem, které doplňoval ručními posunky na novináře. Dovolil si dokonce i to, že ze spodní lavice napovídal otázky státnímu zástupci,“ napsal ve stížnosti právník.

Stížnost zatím nedorazila
„Stížnost prozatím neevidujeme. V případě, že ji předsedkyně obdrží, bude s ní naloženo v souladu s právními předpisy,“ řekl mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha s tím, že v souvislosti s případem v několika případech obdržel podání ze strany veřejnosti, které se vyjadřuje k průběhu hlavního líčení. „Nutno podotknout, že obsahem je obvykle popis subjektivního vnímání pisatele, které je navíc zatíženo neznalostí pravidel trestního řízení a neznalostí konkrétního průběhu hlavního líčení,“ dodal.

Stěžoval si i znalec obhajoby
Na průběh soudního líčení si stěžoval v pátek po opuštění soudní síně i profesor Jiří Štefan, soudní znalec obhajoby. „Nic takového jsem nezažil. V mém věku to bylo dost nedůstojné, aby se mnou jednali jako s malým klukem,“ stěžoval si. Myslí si, že je předsedkyně soudu podjatá. „Tak jak to probíhalo, byli podjatí. Jak státní zástupce, tak předsedkyně soudu,“ řekl profesor Aha!.



Autor:  red

Přečtěte si
-bello-
15. 7. 2015 • 22:43

nefandím nikomu, přísedící tam musí dávat stejný pozor jakou předsedkyně senátu.když chtějí chrnět neměli se cpát na radnici a chtít být voleni do téhle funkce.Je to funkce hodně významná, prestižní.Mně by se ale líbil systém US, kde z bezúhonných občanů vybírá počítač na každou kauzu někoho.něco jako losování sportky.naši přísedící tam sice chrní , ale mít v cv tuhle funkci je jim dobrý.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.