Mučený farář Toufar našel klid po 65 letech: "4 roky nám tajili jeho smrt!" vypráví praneteř | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mučený farář Toufar našel klid po 65 letech: "4 roky nám tajili jeho smrt!" vypráví praneteř

Farář Josef Toufar
Farář Josef Toufar (Petr Neubert)

Čtyři roky nejistoty a zároveň naděje, která vyhasla. Tak vzpomíná na dobu po mučednické smrti Josefa Toufara jeho praneteř Jitka Cvetlerová.

Maminka Jitky Cvetlerové dělala dva roky Toufarovi v Číhošti hospodyni. „Když ho v roce 1950 estébáci odvezli, začala psát dopisy tehdejšímu prezidentovi Klementu Gottwaldovi, ministrovi vnitra a po všech ostatních organizacích. Chtěla zjistit, co s ním je,“ říká jediná žijící Toufarova příbuzná.

Následovaly čtyři roky nejistoty a zároveň naděje, že snad žije. „Po čtyřech letech přijeli ze státní prokuratury z Českých Budějovic a mamince oznámili, že zemřel,“ vzpomíná Cvetlerová a dodává: „Když se to dozvěděla, tak do své smrti několikrát žádala prezidentskou kancelář, aby faráře Toufara vyzvedli. Po tom všem si dokážete představit, jakou radost teď rodina má.“

Číhošťský zázrak

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti u Ledče nad Sázavou se 11. prosince 1949 během kázání faráře Josefa Toufara několikrát ze strany na stranu pohnul půlmetrový kříž nad oltářem. Zůstal vychýlen a pootočen ke kazatelně. Při mši na Boží hod vánoční se podle věřících kříž pohnul znovu. Od té doby se akt považuje za zázrak, dodnes nebyl vysvětlen. Farář ho však neviděl.

Měla v tom prsty StB?

Spekuluje se, že zázrak byl vykonstruován státní mocí. Mohlo jít o provokaci Státní bezpečnosti (StB) na objednávku KSČ. Pátera Toufara zatkli 28. ledna 1950 a odvezli do věznice ve Valdicích u Jičína. Pohyb kříže se nepodařilo vysvětlit dodnes: žádný z mechanismů, který StB tehdy při vyšetřování sestavila či prohlásila za prostředek k pohybování křížem, podle rekonstrukcí buď nemohl fungovat, nebo by musel být na holém oltáři jasně viditelný.

Mučili ho elektrickými šoky

Estébáci se snažili z kněze vymlátit přiznání, že číhošťský zázrak sám zinscenoval pomocí drátkového zařízení. Chtěli po něm také, aby se přiznal ke zneužívání malých dětí. Toufar dlouho odolával, kruté mučení elektrickým proudem a hladovkou ale nevydržel a nakonec »podepsal«. Jde o podpis pod textem sepsaným někým jiným, vědci se domnívají, že ho donutili podepsat čistý papír. Zuboženého muže po měsíci převezli do nemocnice v Praze, kde 25. února 1950 zemřel.

Hromadný hrob a boj proti církvi

Komunisti se snažili jeho smrt ututlat, Toufarova rodina se o ní dozvěděla až po čtyřech letech. Páter byl pohřben do masového hrobu na hřbitově v Praze-Ďáblicích pod falešným jménem Josef Zouhar. Tehdejší komunistický režim označil Toufara za původce zázraku a celou událost v Čihošti využil k cíleným útokům proti katolické církvi, věřícím i Vatikánu. Badatelé objevili ostatky kněze až loni v listopadu, po dlouhých 65 letech.

Chtějí ho blahořečit

V roce 2013 zahájila církev přípravy na Toufarovo blahořečení. Proces je to ale složitý, a tak stále není jasné, kdy k aktu dojde. Součástí procesu blahořečení bylo právě vyzvednutí a identifikace Toufarových ostatků. O samotnou exhumaci usilovala Toufarova rodina už v roce 1968.

Rodina faráře: O zázrak nejde

Čihošťský zázrak je podle farářovy praneteře Jitky Cvetlerové nevysvětlitelný příběh. „Celá naše rodina a ani pan farář Toufar jsme to za zázrak nepovažovali. On sám to neviděl. Je to nevysvětlitelné, křížek někdo odnesl a nedá se to dnes prozkoumat, co se tam událo.“

Přečtěte si
ivoadler
13. 7. 2015 • 13:32

Tak farář Toufar už našel klid. Hurá! Kdy my najdeme klid od faráře Toufara? Na uložení jeho ostatků církev organizovala celonárodní pouť. Není to začátek nového poutního místa?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.