Dnes již nevidomý Jan Bauer (37) z Prahy: 40krát mi operovali oči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dnes již nevidomý Jan Bauer (37) z Prahy: 40krát mi operovali oči!

Jan Bauer ani poté, co se dozvěděl vážnou diagnózu a oslepl, život nevzdal.
Jan Bauer ani poté, co se dozvěděl vážnou diagnózu a oslepl, život nevzdal. (Aha! - Alexandr Malachovský)

Deset let měl problémy s očima, podstoupil na čtyřicet operací. Pak se ukázalo, že je Janu Bauerovi (37) nezpůsobuje přímo samotné postižení očí, ale záludná nemoc jménem roztroušená skleróza.

Problémy s očima začal Honza, dnes již zcela nevidomý, vnímat okolo dvaceti let. „Rozjížděla se mi písmenka. Zašel sem si k doktorovi a ten mi řekl, že mám uveitidu, tedy zánět živnatky v oku (umožňuje vyživování sítnice a pomáhá udržet zaostření oka na dálku, pozn. red.),“ vzpomíná.

 

Záhy se rozjela série problémů. „Nemám část oka, kterou by mi neoperovali. Podstoupil jsem transplantaci rohovky, výměnu sklivce za silikonový olej, přichycení potrhané sítnice, mám umělou čočku,“ vyjmenovává. Příčinu jeho potíží lékaři ale nikdy neodhalili.

 

 „Část operací mi asi pomohla, ale bojím se, že některé očím spíš ublížily. V sedmadvaceti mi pravé oko prasklo a vyteklo. Tehdy už bylo prakticky slepé, takže jsem cítil jen, jak mi teče něco teplého po tváři,“ popisuje Jan Bauer, který tak má nyní jedno oko »skleněné«.

 

 Okolo třiceti let začal mít i neurologické potíže – začala ho brnět ruka, »spadl« mu koutek. A konečně se dozvěděl i svou diagnózu – roztroušená skleróza. „S českými lékaři je to někdy těžké. Všechno odbudou s tím, že je to »od páteře«, a dlouho nechtějí pacienta poslat třeba na magnetickou rezonanci. Ale já jsem se nakonec dostal na kliniku na Karláku v Praze, kde jsou nejlepší odborníci,“ libuje si.

 

Leze po horách a masíruje

 

I se svou chorobou žije aktivní život. Minulý rok vylezl na Gerlachův štít, příští rok se chystá se svými vidícími parťáky na extrémní maraton na Velké čínské zdi. V pražské Libni si zařídil masérnu »U slepejše«. „Není pravda, že se vám po oslepnutí zlepší hmat. Jen ho začnete mnohem víc vnímat. Ruce jsou vaše oči, a proto cítíte i to, co vidící člověk nemůže,“ popisuje Jan Bauer.

 

Co je to roztroušená skleróza

 

Chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 000 nemocných s RS.  Na celém světě RS trpí 2,5 miliónů nemocných. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Podle epidemiologických průzkumů se v ČR nejvíce vyskytuje RS na severu Čech. Lékaři to přisuzují zhoršenému životnímu prostředím v této oblasti. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt na portále www.rskompas.cz

 

 

 


 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.